середу, 15 листопада 2017 р.

Навчальний тренінг «Права людини в інтернеті»

 13 листопада у Новоолександрівській ЗОШ І-ІІІ ступенів для класних керівників 1-11 класів було проведено  тренінг «Права людини в інтернеті» В цікавій формі присутніх ознайомлено  з особистими правами, правами держави та операторів в інтернеті. Цей методичний захід сприяв розвитку культури комунікацій у мережі Інтернет, формуванню в педагогів  поняття про принципи безпечної поведінки в мережі Інтернет, а також  надано практичні рекомендації щодо  механізму  захисту прав людини в онлайн-просторі.
 Інтернет є важливим інструментом для особистого спілкування. Проте ним можуть також зловживати, наприклад, використовувати для розсилання комп'ютерних вірусів і небажаної пошти, отримання інформації особистого характеру для краж, шантажу, кіберзалякування, переслідувань, розповсюдження і залучення до порнографії, інформування про сайти, небезпечні для дітей, наприклад, про секти, наркотики та їх виготовлення, суїциди, різні види насильства. Ось чому важливо бути обізнаним з питань інформаційної безпеки.
Протягом тренінгу класні керівники приймали участь у інтерактивні вправи: вправа «Мене звати»( учасникам запропоновано по черзі назвати своє справжнє ім'я та ім'я (нік), яким вони користуються у мережі Інтернет (у соціальних мережах, блогах, твітері, чатах );
 вправа«Портрет користувача» (створення портрета сучасного Інтернет-користувача, визначення  доцільності діяльності молодих людей в мережі Інтернет, розгляд можливих ризиків і небезпек, які існують в мережі для користувачів;
 Використовуючи метод мозкового штурму «Я в онлайні» учасники створили  перелік діяльності, яку вони здійснюють перебуваючи онлайн в Інтернеті та обирають найбільш  популярну, якій вони присвячують найбільшу кількість часу.
Класнім керівники ознайомилися  з посібником з прав людини для користувачів  Інтернету. Корисним був перегляд презентації «Приватне життя і захист даних», «Ефективні заходи правового захисту», «Скарги до Європейського суду з прав людини».
 Захопила всіх ділова гра «Засідання Європейського суду». Висновком цієї гри стало те, що держава повинна захищати людей в онлайн-просторі так само, як це відбувається офлайн.
 Працючи  в группах склали   «Кодекс поведінки в Інтернеті»дотримання якого забезпечує  комфортне та безпечне користування мережею:
 (- ваша діяльність в інтернет-мережі не повина суперечити чинному законодавству,
- дотримуйтесь принципів поваги до  себе та інших корисувачів мережі Інтернет;
- не допускати розміщення нецензурної, шкідливої інформації в Інтернеті,
 кіберзалякування і погрози в мережі неприпустимі!
- забезпечити  заходи із захисту персонального комп’ютеру і особистих данних,
- пам’ятайте про особисту відповідальність за діяльність в Інтернеті).

Немає коментарів:

Дописати коментар