пʼятницю, 5 червня 2020 р.

Звіт про проведену роботу Новоолександрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів за 2019-2020н.р.(продовження)

Звіт про проведену роботу Новоолександрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів за 2019-2020н.р. (продовження)


Традиційною колективно-груповою формою методичної роботи в школі є проведення предметних тижнів,  як комплексу навчально-виховних заходів, спрямованих на розвиток творчості учнів, поглиблення та поширення знань з предметів, збагачення науково-методичного досвіду вчителів. Вони вносять цікаві заходи та інноваційні технології до навчально-виховного процесу, удосконалюють організаційні якості вчителів та розвивають здібності учнів.    
  Було складено плани заходів у рамках предметних тижнів, учителі проводили відкриті уроки, різноманітні позаурочні заходи з учнями. На належному науково-методичному рівні проведено  предметні тижні початкових класів, суспільно-гуманітарного циклу, природничо-математичного.
    Згідно плану роботи проведено засідання педагогічних ради, на яких                               розглядались питання згідно роботи над проблемою школи.
Методичний кабінет поповнився новими матеріалами: тематичними розробками уроків учителів, доповідями на засіданнях педагогічних рад, засіданнях методичних об’єднань. Продовжено практику систематизації виступів учителів на засіданнях педагогічної ради. 
Навчальний процес у школі було організовано відповідно до навчального плану на 2019/2020 н.р. і плану роботи закладу.
У Новоолександрівській ЗОШ І-ІІІ ступенів психологічний супровід учасників освітнього процесу здійснює практичний психолог Хижняк Ольга Юріївна. Освіта вища, кваліфікаційна категорія «Спеціаліст ІІ категорії», стаж роботи – 6 років. Закінчила  Мелітопольський державний університет імені Богдана Хмельницького (2013 рік).
У своїй роботі практичний психолог керується  Законами  України  «Про  освіту», «Про загальну середню освіту», «Положенням про психологічну службу в системі освіти України», наказом Міністерства освіти і науки України від 23.07.2009 року за №687/16703 методичними рекомендаціями Українського центру практичної психології та соціальної роботи, «Про затвердження Плану дій щодо запровадження інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах України» від 11.09.2009 року № 855, документом «Про внесення змін до Порядок організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах» №588 – редакція від 09.08.2017 року, «Положення про індивідуальне навчання в системі загальної середньої  освіти» від 01.07.1993 №230, листом МОН України від 17.09.2015 р. №1/9-442 «Про оптимізацію діяльності працівників психологічної служби», листом МОНУ від 24.07.2019р. № 1/9-477 «Про типову документацію працівників психологічної служби у системі освіти України»; інструктивно-методичними  листами КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», сектору освіти Нижньосірогозької районної державної адміністрації, комунальної установи «Нижньосірогозький районний методичний кабінет» тощо.
 Протягом 2019/2020 навчального року практичний психолог здійснювала психологічний супровід  здобувачів освіти школи I-III ступеня згідно розробленого річного плану роботи за напрямками:
1. Психодіагностика.
2. Консультування.
3. Психологічна  просвіта.
4. Корекційна та розвивальна робота.
5. Самоосвітня діяльність.
6. Організаційно-методична робота.
 Діагностична діяльність була спрямована на вивчення психолого-педагогічного статусу дітей, динаміку психологічного розвитку в процесі шкільного навчання, індивідуально-психологічні властивості учнів.
З метою визначення рівня готовності до школи, було проведено діагностування першокласників. В результаті досліджень було виявлено, що в цілому рівень готовності дітей до школи – достатній.
   Вивчено рівень соціально-психологічної адаптації учнів 1, 5 класів до шкільного навчання.
 Основні завдання адаптаційного  періоду першокласників:
- створення у дитини уявлення про школу як  місце, де вона буде прийнята і сприйнята такою, якою  вона  є  з  усіма своїми  почуттями, думками,  знаннями, проблемами, великими і малими подіями в особистому житті;
- вживання в позицію справжнього учня, входження в нову систему взаємин  з  дорослими та однолітками;
- ввести поняття оцінки, самооцінки і різні їх критерії;
- навчити учня задавати питання ;
- підготувати батьків до  нової ролі – батьки учня.
Психодіагностика готовності, рівня адаптації першокласників здійснювалась за такими методиками:  методика «Визначення готовності дитини до шкільного навчання»:
1. Тестова бесіда (А.Керн, Я.Йєрасик),
2. Орієнтовний тест шкільної зрілості (невербальний субтест, А.Керн),
3. Орієнтовний тест шкільної зрілості (вербальний субтест, Я.Йєрасик). Проективний малюнок «Що мені подобається в школі» (Н.Г. Лусканова )
Спостереження за поведінкою дітей на уроці, під час ранкових зустрічей, на перервах.
У опитуванні брали участь 9 учнів, 100% дітей впоралися з усіма завданнями і продемонстрували високий та середній рівень адаптованості до шкільних умов.
Діагностика адаптації учнів 5 класу до навчання у школі II ступеня передбачала застосування інструментарію:
1.Тест  «Визначення рівня шкільної тривожності» (Філіпса).
2.Методика «Визначення особистісної адаптованості школярів» (А. В. Фурман).
3. Анкета «Мій клас» (адаптована  Ю.З. Гільбухом, О.В. Киричуком).
4. Соціометрія Дж. Морено. 
За результатами проведених методик у 5 класі, де брали участь 8 учнів варто зауважити, що проблем у адаптаційному періоді учні не мали. Загалом, процес адаптації учнів п’ятих класів продемонстрував позитивну динаміку.
Комплексна діагностика учнів 4 класу щодо визначення готовності дітей до переходу у школу II ступеня здійснювалась за методиками:
1. Соціометрія Дж. Морено.
2. Методика «Виявлення розвитку словесно-логічного мислення» (Е.Ф.Замбацявичене ).
3. Визначення рівня самооцінки (Г.Щур).
Отримані результати віддзеркалюють перспективність та готовність з боку пізнавальної та емоційно-вольової, поведінкової сфери 100% учнів 4 класу.
Протягом року вивчено психолого-педагогічний статус дітей і динаміку психологічного  розвитку в процесі шкільного навчання, індивідуально-психологічні властивості учнів 8-11 класів.
Не менш важливим напрямком роботи був супровід організації профільного навчання. Загалом профорієнтаційна робота протягом року розгорталась одночасно в декількох напрямках:
- консультаційна робота щодо можливих подальших планів навчання, працевлаштування та за результатами діагностування;
- просвітницька діяльність серед учнів 8-11 класів «години психолога»; організація учнів для відвідування «Ярмарки професій»; поширення інформації серед майбутніх випускників щодо умов навчання та вступу у навчальні заклади І, ІІ та ІІІ-го рівня акредитації, наданої їх представниками;
- Діагностична робота (групова та індивідуальна).
Серед учнів випускних класів проведено діагностичне дослідження типу особистості за Дж. Голландом, ступінь вираженості типу професій ДДО за Клімовим,  діагностика професійних схильностей Л. Йовайши 9 класу проведено опитування, індивідуальне та групове діагностування. Зважаючи на те, що протягом року деякі  учні  неодноразово й докорінно  змінювали свою думку, а дехто з учнів й досі не визначився із подальшими планами на наступний рік (не впевнені чи надалі будуть навчатись у школі у 10-у класі), результат не можна вважати остаточним.
У 2019/2020 навчальному році консультативна діяльність мала переважно індивідуальних характер, проте  охоплювала як  здобувачів  освіти та їх батьків, так і педагогічних працівників.
З боку батьків основними запитами були: «Труднощі в навчанні», «Шляхи підвищення  мотивації учнів до навчання, проблеми шкільної неуспішності», «Вікові та індивідуальні особливості розвитку, проблеми самооцінки дитини», «Адаптація дитини до нового коллективу», «Психологічний клімат учнівського колективу, міжособистісні конфлікти», «Взаємовідносини в системі «вчитель-учень»,«Взаємовідносини в системі «батьки-діти», «Дитина у віртуальному просторі. Комп’ютерна залежність», «Шкільні конфлікти».
З боку педагогів надходили такі запити: «Асоціальні прояви у поведінці дітей»,«Адаптація дитини до нового колективу», «Готовність до навчання та труднощі у навчанні», «Вікові та індивідуальні особливості розвитку, проблеми самооцінки дитини», «Психологічний клімат учнівського колективу, міжособистісні конфлікти», «Взаємовідносини в системі «вчитель-учень».     
З метою збереження та зміцнення психічного здоров'я  всіх суб'єктів освітнього процесу практичний психолог проводила психологічну просвіту:
 - психолого-педагогічні консиліуми  «Адаптація першокласників до  навчання у школі», «Психологічна готовність учнів 4 класу  до навчання у  школі II ступеня», «Адаптація учнів 5-го класу до навчання у школі II ступеня», «Врахування у навчанні індивідуально-типологічних особливостей підлітків».
Протягом року вивчала  психолого-педагогічний статус дитини і динаміку її психологічного  розвитку в процесі шкільного навчання, індивідуально-психологічні властивості учнів 8-11 класів.
Здійснювалося дослідження в період організації  профільного самовизначення учнів 9 класу. Згідно з отриманими результатами були надані рекомендації, поради.
Методична діяльність практичного психолога школи включила підготовку діагностичного матеріалу,  корекційно-відновлювальних і розвивальних програм; написання звітної  документації; ведення психологічних журналів, підготовка інформаційних матеріалів, пам’яток, буклетів.
Протягом 2019/2020 навчального року практичний психолог працювала над науково-методичною проблемою: «Формування креативної особистості в системі компетентністно-орієнтованого навчання».
Згідно з Положенням про психологічну службу України в системі освіти діяльність практичного психолога є складовою частиною державної системи охорони здоров’я громадян України та діє з метою виявлення та створення умов для розвитку особистості.            
Пріоритетними напрямками роботи шкільної психологічної служби у  удосконалення професійного розвитку вчителів як умови створення творчого освітньо-виховного середовища; позитивне стимулювання; використання педагогіки життєвої самотворчості; становлення і творчий  розвиток кожної особистості за індивідуальним планом.     Основна мета: психологічний супровід індивідуального розвитку кожного учня в реалізації навчально-виховного процесу, створення оптимальних умов для формування адекватних способів поведінки, набуття соціальних компетентностей.     Завдання:             1) сприяння  повноцінному розвитку особистості учнів на кожному віковому етапі, створенні умов для формування у них мотивації до самовиховання і саморозвитку;           2) забезпечення індивідуального підходу до кожного учасника навчально-виховного процесу на основі його психолого-педагогічного вивчення;          3) профілактика відхилень в інтелектуальному і психофізичному розвитку учнів;
4) психологічна  просвіта всіх учасників освітнього процесу;
5) психологічний супровід освітнього процесу пристосування першокласників до шкільного життя;
6) психологічний супровід освітнього процесу адаптації п’ятикласників до навчання в старшій школі;
7) створення умов для подальшого розвитку здібностей обдарованих учнів;  8) психологічний супровід старшокласників у самовизначенні та виборі професії;              9) пропаганда психологічних знань.       Психологічна служба школи здійснює комплекс заходів з виховання, навчання, розвитку і соціального захисту особистості; вивчає психолого-медико-педагогічні особливості учнів та їх мікросередовище, умови життя; вивчає інтереси і потреби, труднощі та проблеми, конфліктні ситуації, відхилення в поведінці вихованців і своєчасно надає їм соціальну допомогу та підтримку; сприяє встановленню гуманних, морально здорових стосунків у соціальному середовищі та створенню психологічного комфорту і безпеки особистості вихованців, забезпечує охорону їх життя і здоров`я.
     Робота бібліотекаря протягом 2019-2020  навчального року була спрямована на виховання основних завдань і напрямів діяльності, зазначених у річному плані роботи бібліотеки: на національне, громадянське, трудове, екологічне, правове  та естетичне виховання; профорієнтацію школярів, виховання культури читання учнів; керівництво позакласним читанням; поповнення і збереження книжкових фондів. На 01.06.2020 бібліотечний фонд становить:
Науково-педагогічних та методичних посібників – 340;
Підручників: 2998
1-4 кл – 750
5-9 кл – 1346
10-11 кл – 902
Художня література – 7528
     В умовах інформаційного суспільства змінюється і роль бібліотеки як інформаційного та агрокультурного центру.
     Бібліотекар Гурінович Р.О. складає і готує списки літератури на допомогу навчально-виховній роботі закладу, виконує довідкову, інформаційну роботу, популяризує бібліотечно – бібліографічні знання серед учнів, проводячи бесіди, організовуючи книжкові виставки, огляди, лекції, бібліотечні уроки, надаючи індивідуальні і групові консультації. Спільно з учителями та громадськими організаціями проводить читацькі конференції, літературні вечори, диспути, ігри в межах своєї компетенції бере участь у навчально-виховному процесі, науково-пошуковій та краєзнавчій роботі.
     Особливість шкільної бібліотеки полягає в тому, що вона є поліфункціональною:
1.      Бібліотека повинна бути забезпечувати інформаційну і документальну основу освітнього процесу.
2.      Обслуговуючи педагогічний колектив, вона виступає в ролі спеціальної бібліотеки.
3.      Працюючи з учнями, бібліотекар надає матеріали як за програмою так і позапрограмні.
4.      Підтримуючи позакласну роботу, бібліотека виступає як публічна дитяча.
Бібліотекар Гурінович Р.О. тісно співпрацює з адміністрацією школи, з учителями-предметниками, учнівським самоврядуванням, батьківською громадськістю, громадськими організаціями села, району.
       У вересні 2019-2020 навчального року бібліотекар Гурінович Р.О. оформила добірку методичних матеріалів до першого уроку «Україна – єдина країна», якою скористалися учителі при проведенні уроку. Постійно діють тематичні книжкові виставки: «Наша держава – Україна», «Козацькому роду нема переводу», «Херсонщина – земля моїх батьків», «Лиха коса голодомору 1932-1933рр». Оформлено стенди «Небесна сотня», «Мої земляки – герої АТО». «Армія Української Народної республіки», «Херсонщина: Час. Події. Люди».
       З користувачами бібліотеки, учнями всіх вікових груп, проведено бібліотечні уроки «Моя вишнева Україна», «Прийди до серця. Україно, благослови добром мене…» «Твоє ім’я – то символ перемоги», до Дня Захисника України «Мої земляки – герої», тематичні бесіди по вшануванню державної символіки державного прапора України, Герба, по вшануванню Небесної Сотні.
       В організації роботи по формуванню патріотичної свідомості важливе місце займає краєзнавча робота. Бібліотека постійно комплектується літературою про Херсон і херсонців, поповнюється книгами письменників Херсонщини. Оформлено виставку портретів видатних письменників України.
       Звичайно, не забуто про роки воєнних лихоліть, всіма формами бібліотечної роботи пропагуємо героїко-патріотичні твори про Другу світову, приєднуємося до шкільних заходів з нагоди військово-патріотичних дат, вшановуємо ветеранів, як Другої світової війни, так і локальних війн.
      Молодші школярі віддають перевагу читанню «Українських казок», книжок про пригоди,  тваринний світ Херсонщини, України.
Завдячуючи спільній цілеспрямованій роботі бібліотеки і учителів української мови та літератури, історії, основ Захисту Вітчизни зацікавленість учнів історією свого народу, його культурою та українською книгою і творчістю письменників – земляків постійно підвищується, що позитивно впливає на рівень патріотичного виховання і формування національної свідомості. І позитивно впливає на рівень патріотичного виховання  і формування національної свідомості. Патріотизму не можна навчити. Його потрібно виховувати. І  роль шкільної бібліотеки у цьому виховному процесі дуже важлива.
      Складний процес виховання здійснюється за допомогою різноманітних форм роботи, вибір яких залежить від змісту та завдань виховної роботи , вікових особливостей. Основними формами виховання є: бесіди, диспути, конференції, інтелектуальні аукціони, вікторини, години пам’яті, презентації книг, квести, історико-літературні подорожі, бесіди, книжкові виставки, інтерактивні вправи, бібліотечні уроки.
      Шкільна бібліотека прагне до максимального розкриття змісту своїх ресурсів для користувачів. Дієвим засобом впливу на формування читацької уваги є книжкові виставки найбільш поширена сучасна тенденція в бібліотечній діяльності. Вони активні помічники і читачі, і бібліотекаря в організації читання: їм притаманні такі риси, як актуальність, динамізм, оперативність. Особливої уваги потребує популяризація історія України та рідного краю, відродження національної культури. Працюючи в цьому напрямку організовано відкриті перегляди літератури «Я не окраїна, а не руїна, я – Україна». «Моя Україно, колиско, калино, пізнати тебе мені щастя дано». Організуючі тематичні виставки, бібліотекар Гурінович Р.О. шукає нові аспекти у знайомій читачам темі. В оформленні виставки використовує роботи дітей: малюнки, ляльки, іграшки, ліплення, а також слайди, відеоматеріали тощо. Створені виставки покликані пробуджати в читачів інтерес до літератури розкривати школярам книжкові фонди бібліотеки.
      Книга – постійне джерело знань. Спілкування з книгою допомагає дитині оволодіти певною сумою знань, засвоїти досвід попередніх поколінь, залучає її до  культурних надбань та цінностей українського народу. Книга головний засіб навчання. Школа навчає дитину вмінню систематично і осмислено читати, багато залежить від того, наскільки майстерно бібліотекар разом із педагогами прилучає дитину до книги.
     Для цього школяру потрібно:
1.      Щоб мав відомості про книгу, (існування і найважливіші якості);
2.      Зацікавився книгою настільки, щоб вільний час намагався присвятити читанню:
3.      Міг так зрозуміти книжку, щоб вона його сколихнула розум і почуття, відкрила свій прекрасного і забезпечила його пізнання.
      Основну роль в бібліотечній інформаційній діяльності відіграє слово бібліотекаря (розповіді про роботу бібліотеки, правила користування з книгою, бібліотечні уроки, підготовка інформаційних бюлетенів з активом школи). Ефективною формою бібліографічного інформування є презентація нових книг.
       Шкільна бібліотека як структурний підрозділ освітнього закладу покликана сприяти соціальній адаптації.
      Отже, бібліотека Новоолександрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів є його обов’язковим структурним підрозділом, який здійснює бібліотечно-інформаційне, культурно-просвітницьке забезпечення навчально-виховного процесу як в урочний, так і в позаурочний час. Свою діяльність шкільний бібліотекар Гурінович Р.О. організовує спільно з педагогічним колективом, відповідно до планів роботи і регламентуючої документації.
      Таким чином, зміст роботи бібліотеки Новоолександрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів спрямований на те, щоб формувати духовний світ дитини і сприяти гармонійному розвитку особистості, яка здатна бути спадкоємцем і продовжувачем прогресивних національних традицій.
В 2019-2020 навчальномуроці вчителі природничих дисциплін продовжували роботу над проблемою «Удосконалення різних форм і методів роботи з учнями в процесі розвитку їх життєвих компетентностей». Ця проблема була  складовою методичної проблеми школи.
         Спрямували свою діяльність на опрацювання проектувального етапу науково-методичної проблеми «Компетентнісний підхід та соціалізація особистості в умовах створення єдиного освітнього простору» та створення  моделі нового освітнього  середовища  закладу загальної середньої освіти.
         У 2019-2020  навчальному році були проведенні засідання методичного об’єднання як тематичні, так і засідання з поточних питань, які відбувалися впродовж року.
Серпневе засідання (інструктивно-методичний семінар «Вивчення нормативних документів МОН України щодо викладання природничих дисциплін в 2019-2020 н. р.»)  традиційнобулоприсвяченеаналізу роботи за минулийрік і плануванню роботи на 2019-2020 н. р.
Розглядалися інструктивно-методичні рекомендаціїщодовивчення  природничих дисциплін в 2019-2020 н. р. Особливу увагу звернули вчителі, які працюють за новим Державним стандартом, на рекомендації  щодо впровадження нових програм, змін до програм з предметів і Критеріїв оцінювання навчальних досягнень
 Вчителі ознайомилися з методичними рекомендаціями щодо єдиних вимог ведення класних журналів,  методичними рекомендаціями щодо використання навчальної літератури при вивченні предметів
 На цьомузасіданнібулопогодженекалендарнепланування з біології, хімії, географії, основ здоров’я, екології,,економіки, скорегований і затверджений план роботи МО на 2019-2020 н. р.  Визначений координатор по навчальному закладу щодопроведенняприродничого конкурсу «Геліантус – 2020р.», буланаданаінформація         про структуру навчального року.
Проводилася робота міжзасіданнями:
*    підготовка і погодження матеріалів до шкільної олімпіади (І тур) з предметів природничого циклу;
*    проведення та підведення підсумків шкільних предметних олімпіад;
*    визначення переможців і учасників ІІ туру предметних олімпіад;
*    проводилася робота з обдарованими учнями;
На жовтневому засіданні був проведений семінар-практикум:  «Працюємо за новим Державним стандартом базової і повної загальної середньої освіти ”.  З цієї теми виступили:
Логвінченко О О. ( Використання інноваційних технологій на уроках географії  в 8 класах.),
Камінькова Н А (Різніметоди  контролю як однин  з методівоцінкизнаньучнів на уроках быології),
Яковенко Г А. (Використання самостійної роботи учнів для засвоєнняматеріалу з математики).
Січневе засідання було проведено у формі Круглого столу з теми: «Сучасні форми і методи  навчання». Своїми здобутками поділилися Падалко В О, Хижняк О Ю, Стукан І О
Вчителі МО були ознайомленні з результатами олімпіад з предметів природничого циклу.
  Вчителі поінформували про виконання програм з предметів за перший семестр, були ознайомлені з  інформаціїю про корегування календарно-тематичного планування на ІІ семестр.
В період між засіданнями вчителі продовжили роботу згідно планів самоосвіти, а також роботу з обдарованими учнями, відвідували відкриті уроки своїх колег.
На березневому засіданні, яке проводилось у формі Круглого столу розглядалася
Вона зупинилася на  роботі з опорними конспектами, яка дозволяє формуватися компетентност ісаморозвитку в учнів).
Яковенк Г.А  розповіла про самостійну роботу з підручниками як одну  із форм формування тема:  «Значення самостійної роботи учнів під час викладання природничих дисциплін для формування різних компетентностей».
На цьому засіданні досвідом роботи поділилися:
Камінькова Н.А          компетентності самоосвіти учнів.     
Падолко О.В         ознайомила колег, як за допомогою експериментальних досліджень на уроках основ здоров’я можна формувати  здоров'язбережувальну компетентність в учнів.
На цьому засіданні вчителі звітували про виконання практичних та лабораторних робіт згідно програм.
На підсумковому засіданні (травень 2020р. Методична скарбничка з обміну досвідом учителів МО) вчителі МО обмінялися досвідом з проблем, над якими вони працювали згідно планів самоосвіти:
Традиційно відбулися предметні тижні.Учні підготували виставку газет, презентацій і рефератів. Були проведені вчителями різні конкурси,  бесіди, класні години, практичні роботи, анкетування, цікаві досліди, інформування про наукові відкриття з біології, хімії, географії, основ здоров’я.
Камінкова Н А в листопаді приймала участь в семінарі – практикумі для вчителівхімії та біології «Використання сучасних інноваційних технологій навчання як засіб формування життєвих компетентностей на уроках хімії та біології».
Стукан І Оприймали участь у конкурсі «Розробка та застосування інформаційних, телекомунікативних, інноваційних технологій в управлінську діяльність та навчально-виховний процес, науково-пошукову роботу для забезпечення входження в сучасний європейський освітній простір та реалізацію основних програмних заходів по підвищенню рівня викладання природничо-математичного циклу».
Стукан І.О- участь в районному семінарі «Розвиток пізнавальної діяльності учнів на уроках математики та інформатики » .
Стукан І.О ,Яковенко Г.О- перегляд презентації «Типові помилки підчас виконання завдань на ЗНО » .
Всі вчителі природничого МО взяли участь  у Вебінарі «Розвиток креативного
 мислення під час уроків та позакласній діяльності ». ВсівчителіМО підвищувалифаховумайстерністьсамостійно, використовуючиновіметодичнірозробкинауковців і вчителіврізнихшкіл. Впроваджуючи дистанційне навчання прослухали вебінари та отримали сертифікати Вдало використовували інтерактивні методи на уроках (кубування ,незакінчене речення , індивідуальні форми роботи , снігова куля ) Традиційно у травнівчителізаповнилидіагностичнікарти-анкети. Післяаналізуцих карт вчителі МО вирішили на 2019-2020навчальнийрік продовжити роботу над  методичною проблемою: «Удосконалення різних форм і методів роботи з учнями в процесі розвитку їх життєвих компетентностей».Виходячи з цьоговчителі  МО поставили перед собою на 2020-2021навчальний рік наступні
ЗАВДАННЯ:
* продовжити роботу із самоосвіти виходячи з методичної проблеми МО, школи,
* продовжити вдосконалення використання на уроках природничого циклу різних форм та методів активізації пізнавальної діяльності учнів;
* більше уваги звернути на психолого-педагогічні аспекти роботи з учнями різних вікових категорій, проводити індивідуальний та диференційований підхід до учнів, використовувати дистанційні завдання для роботи з обдарованими дітьми та учнів які з певних причин навчаються в початковому та середньому рівнях
* ознайомитися з теорією і активно впроваджувати різноманітні форми перевірки знань і уміньучнів, систематично проводити повторення матеріалу з метою розвитку предметних і життєвих компетентностей і підготовки до ДПА та ЗНО,
* продовжити  використання активних та інтерактивних форм роботи на уроках, самостійної роботи учнів із засвоєння нового матеріалу з метою поглиблення знань, умінь та навичок,
* продовжити роботу над вивченням методики впровадженняінформаційно-комунікативнихтехнологій,
* поглибити роботу над засвоєнням біологічних, хімічних, географічних термінів та понять,
* продовжити роботу по формуванню в учнів екологічного мислення,
* формувати уміння застосовувати знання здобуті на уроках хімії, біології, географії, основ здоров’я на практиці, в побуті,
* продовжити використання міжпредметних зв’язків на уроках природничого циклу,
* використовувати лабораторні та практичні роботи для активізації розумової діяльності,
* розвивати критичнее мислення, логічне мислення, науковий світогляд, патріотизм,
* формувати вміння самостійно добувати знання, спостерігати, досліджувати і пояснювати явища природи,

В 2019-2020 н. р. методичне об’єднання гуманітарного циклу працювало над реалізацією ІІ етапу обласної науково-методичної проблеми «Компетентнісний підхід та особливості соціалізації особистості в умовах створення єдиного освітнього простору».
До складу МО входять  вчителі:
-          Видра Олена Михайлівна, учитель англійської мови, спеціаліст вищої категорії;
-          Жукова Оксана Олександрівна, учитель англійської мови та зарубіжної літератури, спеціаліст І категорії;
-          Герасімова Олена Олександрівна, учитель української мови та літератури, спеціаліст І категорії;
-          Шурін Лариса Петрівна,учитель історії, правознавства, громадянської освіти та етики, спеціаліст вищої категорії, старший учитель;
-          Василенко Наталія Володимирівна, учитель англійської мови, російської мови, зарубіжної літератури, спеціаліст другої категорії;
-          Пінкова Юлія Анатоліївна, учитель англійської мови , спеціаліст;
-          Овчиннік Світлана Анатоліївна, учитель української літератури, спеціалістІ категорії;
-          Логвінченко Олена Миколаївна, учитель української літератури, спеціаліст вищої категорії.
МО працювало над вирішенням завдань:
-          розвиток пізнавальних здібностей учнів;
-          формування вміння швидко орієнтуватися у ситуації, самостійно користуватися своїми знаннями;
-          активізувати критичне мислення;
-          вчити формувати комунікативні навички, здатність працювати в різноманітних групах, виконуючи різні соціальні ролі;
-          формувати вміння збирати та аналізувати необхідну інформацію, робити висновки;
-          розвиток творчого потенціалу обдарованих учнів, підготовка дітей до творчих та інтелектуальних конкурсів;
-          - проведення системної підготовки учнів до здачі ДПА,ЗНО.
-          Практично застосовувати технології критичного мислення у виховну роботу.
-          Ефективна організація дистанційного навчання, забезпечення безперервного навчання під час карантину.
Було проведено  засідання МО:

-          Інструктивно-методична нарада  «Організація навчально-виховного процесу з  гуманітарних дисциплін у новому навчальному році»  (серпень).

-          Семінар-практикум « Підвищення ефективності  сучасного уроку через використання новітніх технологій  як засіб створення оптимальних умов для соціалізації учнів»  (жовтень).
-          Круглий стіл  «Інтерактивні технології навчання як засіб підвищення якості знань, формування ключових компетентностей учнів на уроках гуманітарного циклу» (січень).  
-          Методичний діалог в режимі он-лайн «Інноваційні технології: розвиток креативності учнів, їх предметних компетенцій. Можливості освітніх платформ для дистанційного навчання» (квітень).
          Робота  МО була спрямована на вдосконалення науково-теоретичної і фахової підготовки вчителя, на розвиток його творчого потенціалу, на формування мобільності педагога у використанні сучасних інноваційних технологій навчання з метою створення якісного освітнього середовища для учнів, підвищення ефективності роботи вчителів задля успішної соціалізації дітей та підлітків в умовах сучасної освітньої діяльності.
          На засіданнях розглядалися питання як теоретичного, так і практичного характеру, обговорювалися актуальні питання філологічної, історичної освіти, проводився обмін досвідом з методичних проблем, вироблено методичні рекомендації щодо проведення роботи з обдарованими учнями в процесі вивчення предметів суспільно-гуманітарного циклу.         Всі члени МО вчителів гуманітарних дисциплін проявляли ініціативу, працювали креативно, були активними в обговоренні визначених питань, готували повідомлення, доповіді, а також ділились своїм досвідом. Засідання проводились за «круглим столом» в формі інструктивно-методичної наради, семінару-практикуму, методичного діалогу в режимі он-лайн з використанням інтерактивних технологій.                                 Члени МО знайомилися з нормативними та інструктивно-методичними матеріалами і програмами викладання предметів гуманітарного циклу, взяли участь у діагностуванні вчителів з метою корекції роботи МО. Вчителі опрацювали способи організації навчально-виховного процесу на основі диференційованого підходу до особистості учня, принципи та ідеї особистісно-орієнтованого навчання та інтерактивні форми, психологічні аспекти підготовки вчителя до уроку, методи розвитку творчих здібностей й формування мобільності учня. У зв’язку з карантином вчителі вдосконалювали навички дистанційного навчання, підвищували цифрову грамотність, розвивали навички використання різних освітніх платформ для отримання зворотнього зв’язку з учнями та забезпечення безперервного навчання.               
У період між засіданнями проводились відвідування та обговорення відкритих уроків, індивідуальна та групова діяльність з підготовки навчальних матеріалів та завдань для учнів, які виявляють підвищений інтерес до предмета, анкетування серед учнів з метою виявлення схильності до вивчення предметів, педагогічні читання, огляд методичної літератури та аналіз моніторингу якості знань учнів.
Робота МО здійснювалася за такими напрямками: «Опрацювання інструктивно-методичних та нормативних  документів», «Робота з обдарованими учнями», «Позаурочна робота з предмету», «Самоосвіта вчителів», «Вивчення, узагальнення та розповсюдження ППД, інноваційних форм та методів роботи», «Вивчення та підвищення рівня знань, умінь та навичок учнів».
     Великаувагаприділяласяроботі з обдарованимидітьми. Для задоволенняосвітніх потреб обдарованихдітей ушколіпрацюють гуртки:
-  мовний  «Юний лінгвіст» - керівник Герасімова О.О.,
-  історичний «Олімп»   - керівник Шурін Л.П. ,
-  клуб англійської культури «EnglishClub» - керівник  Жукова О.О.
Формуванню життєвих компетентностей учнів сприяло залучення їх до участі в предметних тижнях з української мови, російської  мови, історії та правознавства, зарубіжної літератури, англійської мови.
Члени МО знайомилися з досвідом роботи кращих вчителів району та області, відвідували відкриті уроки.  Учителі брали участь у різноманітних конкурсах та залучали учнів до участі в творчих конкурсах та олімпіадах.
Так, Жукова О.О. брала участь
-  у Всеукраїнському конкурсі « Гринвіч», залучивши 14 дітей, 9 із яких зайняли призові місця.
-  у  Міжнародній  грі зі світової літератури «Sunflower» із 26 учасників 13 стали призерами.
-  Провела тиждень зарубіжної літератури .
-  Взяла участь уІІ етапі Всеукраїнської учнівської олімпіадиз англійської мови(Молдован Е., 10 кл. – ІІІ місце).
-  Пройшла курси підвищення кваліфікації з англійської мови при ХАНО.
Герасімова О. О. брала участь
-   в організації та проведені заходів в рамках Дня української    писемності та мови.
-  Провела тиждень української мови, Шевченківський тиждень.
-  Учні взяли участь у ІІ етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови і літератури  (Кожокар Д., 7 клас)
-  Участь у ІІ етапі Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Т. Шевченка ( Шуваєв Б., 5 клас нагороджений дипломом  ІІ ступеня).
-  Участь у ІІ етапі ХХ Міжнародного конкурсу з української мови ім. П. Яцика (Кожокар Д. -  ІІ місце).
-  Долучила 23 учні до участі у XІ Всеукраїнській українознавчій грі «Соняшник 2020», троє із яких стали переможцями обласного рівня, і два – Всеукраїнського.
-  Підготувала учнів до участі у  шкільному та районному конкурсі майстрів художнього читання «Наша земля Україна» (Ушакова В., 11 клас – ІІІ місце).
Василенко Н. В. залучила дітей до участі у Всеукраїнському конкурсі « Гринвіч»та у  Міжнародній  грі зі світової літератури «Sunflower».
-   Провела тиждень зарубіжної літератури та англійської мови.
-   Учні взяли участь у ІІ етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з російської мови (Камінькова В.).
Пінкова Ю. А. брала участь у
-  Всеукраїнському конкурсі « Гринвіч».
-  Участь у районному конкурсі майстрів художнього читання «Наша земля Україна».
Логвінченко О. М.
- Участь у конкурсі майстрів художнього читання «Наша земля Україна» (Барило Д. (8 клас) – ІІІ місце).
Овчиннік С. А. підготувала дітей до  участі
-  у ІІ етапі Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Т. Шевченка  (Кожокар Д., 7 клас -  ІІІ місце).
Шурін Л. П. брала участь
-  в організації та проведенні тижня правових знань , присвяченого прийняттю Загальної декларації з прав людини.
-  Провела тиждень історії та правознавства.
-  Учні взяли участь  у ІІ етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з історії (Федоричко А., 10 клас – ІІІ місце).
-  Участь  у ІІ етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з правознавства (Самохіна Д. 10кл. – ІІІ місце).
-  Участь у обласному патріотичному конкурсі «Ігри патріотів Херсонщини» (Нишпора В., Осипюк Д., 5 клас - І місце; Гаркава В., Кожокар Д. – учасники конкурсу).
-  З метою залучення школярів до пізнавальної, творчої, пошукової та науково-дослідницької діяльності в галузі історичних наук, підвищення інтересу до історії Херсонщини та патріотичного виховання учні були залучені до участі в обласному заочному конкурсі «Український кордон на Херсонщині в козацько-гетьманські часи», організований комунальним закладом «Мала академія наук» учнівської молоді Херсонської обласної ради спільно з Херсонським прикордонним загоном Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України. Учениця 8 класу Новоолександрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Башманова Діана під керівництвом учителя історії Шурін Л. П. підготувала на конкурс дослідницьку роботу «Херсонщина в козацько-гетьманські часи» і в номінації «Електронна презентація» зайняла І місце та була нагороджена Дипломом І ступеня.
-  З метою формування в учнів здатності до активної та відповідальної участі у соціальному житті, активізації їхнього інтересу до історичних подій,  ознайомлення    з  технологією соціального проектування група учнів «Дослідники» і «Волонтери» під керівництвом Шурін Л. П. та Падалко О. В. були залучені до участі в огляді учнівських соціальних проєктів,присвячених  75-річчю Перемоги над нацизмому Другій світовій війні.  Робота над проєктом  в номінації «Книга пам’яті» сприяла формуванню почуття патріотизму та громадянськості, поваги до  минулого своєї країни, духовно-моральне виховання учнів на героїчних прикладах  попередніх поколінь,  які  протистояли ідеї нацизму.
Велика увага приділялася самоосвіті вчителів. Члени МО працювали над такими проблемами:
-  - Видра Олена Михайлівна – «Розвиток життєвих компетентностей через використання інтерактивних технологій навчання»;
-  - Жукова Оксана Олександрівна – «Розвиток асоціативного мислення на уроках світової літератури»;
-  -  Герасімова Олена Олександрівна – «Формування готовності дитини до взаємодії з соціумом засобами інтерактивного навчання»;
-  - Шурін Лариса Петрівна – «Активізація пізнавальної діяльності учнів на уроках історії та правознавства як засіб формування ключових компетентностей»;
-  - Василенко Наталія Володимирівна – «Формування комунікативних навичок шляхом інтерактивного навчання як засіб соціалізації дітей»;
-  - Пінкова Юлія Анатоліївна – «Культурні, психологічні та соціальні фактори впливу на соціалізацію дитини»;
-  - Логвінченко Олена Миколаївна – «Гра як засіб соціалізації школярів».
Одним із найважливіших завдань у роботі МО було вивчення, узагальнення та розповсюдження ППД, інноваційних форм та методів роботи, підвищення педагогічної майстерності.  Пройшли успішно атестаціюучителі Герасімова О. О., яка підтвердила кваліфікаційну категорію «Спеціаліст І категорії»  та Василенко Н. В. , якій присвоєно кваліфікаційну категорію «Спеціаліст ІІ категорії».
Учителі Логвінченко О. М. та Жукова О. О. пройшли курси підвищення кваліфікації при  ХАНО.  Всі члени МО протягом року, а особливо в період карантину, активно займалися самоосвітою, проходячи онлайн-курси, конференції, вебінари на платформах  Prometheus,        «Едера», на платформі MCFRЦифрове видавництво, «На урок», «Всеосвіта».
Всі вчителі МО гуманітарного циклу отримали сертифікати,  які засвідчують, що вони через платформу масових відкритих онлайн-курсів Prometheus  успішно закінчили курс  «Протидія та попередження булінгу (цькуванню)в закладах освіти» (80 годин), пройшли курс «Безпека дітей в Інтернеті», «Цифрові навички для вчителів» та успішно склали фінальне тестування на Національній онлайн-платформі з цифрової грамотності, курс на платформі Prometheus«Медіаграмотність для освітян».
Василенко Н. В. взяла активну участь у навчально-методичному тренінгу «Роль ключових життєвих умінь на уроках англійської мови», який проходив на базі ХАНО. Виступала з доповідями «Використання ігор на уроках англійської мови»  в рамках районного семінару з англійської мови «Методична палітра інноваційної діяльності. Гейміфікація на урокаханглійської мови»,  ділилася досвідом роботи «Використання інноваційних технологій при перевірці знань учнів із зарубіжної літератури» в ході  районного семінару з зарубіжної літератури «Сучасний урок зарубіжної літератури».
 Вчителі МО проводили відкриті виховні заходи та уроки із запрошенням вчителів, батьків ігромадськості.
Так, з метою допомогти вчителеві суспільствознавчих дисциплін озброїтися інструментарієм медіаосвіти для формування в учнів медіаосвітніхкомпетентностей, необхідних для життя в сучасному демократичному суспільстві на базі Новоолександрівської ЗОШ І-ІІІ ст. у формі педагогічної вітальні проведено районний семінар вчителів суспільствознавчих дисциплін
«Вплив засобів медіа на формування громадської думки». Учитель історії Шурін Л. П.  в рамках      семінару провела відкритий урок «Маніпулятивний вплив медіа. Як розпізнати маніпуляції та захиститися від них» (Громадянська освіта (інтегрований курс).  10 клас).
Велика увага приділялася позаурочній роботі з предметів суспільно-гуманітарного циклу, яка мала на меті не лише поглибити знання учнів, а й була спрямована  на виховання громадянина – патріота, самодостатньої особистості, компетентної, соціально зорієнтованої, здатної займати активну громадянську позицію, самостійно вирішувати соціальні, економічні та правові задачі.
В рамках предметних тижнів  англійської мови, зарубіжної літератури, російської мови, історії та правознавства, тижня української мови та писемності, шевченківського тижня проводилися заходи з метою національно – патріотичного виховання. Учителі історії  та української мови Шурін Л. П.  і Герасімова О. О. традиційно проводять заходи присвячені визначним подіям в історії України – річницям подвигу Героїв  Крут, Дню Соборності України, Міжнародному дню пам’яті жертв голокосту, уроки пам’яті трагедії Бабиного Яру, депортації кримськотатарського народу, а також з нагоди Дня Збройних Сил України,  дня українського козацтва,  Дня вшанування учасників бойових дій, Пам’яті Героїв Небесної сотні, Революції Гідності.
Члени МО взяли активну участь у фестивалі «STEM-весна – 2020»    в рамках Всеукраїнського STEM-тижня. Василенко Н.В., Герасімрва О. О. провели з учнями 5 та 11 класів цікаві дистанційні уроки та інтерактивні ігри. Учитель історії Шурін Л. П. разом з учнями 6 класу, працюючи дистанційно  в онлайн-режимі провели дослідження на тему «Сім чудес України», розробили екскурсійний маршрут, підготували презентації і здійснили віртуальну подорож Україною. В заочній мандрівцівзяли участь також учні 5 та 8 класів.
     Вчителі МО та їх вихованці долучалися до патріотичних онлайн-флешмобів до Дня памяті та примирення, Дня вишиванки.
Аналіз роботи вчителів МО гуманітарного циклу в рамках реалізації обласної науково-методичної проблеми свідчить, що в цілому робота МО є задовільною. Всі  проведені заходи сприяли підвищенню професійного рівня педагогів, формуванню предметних та життєвих компетентностей учнів, підготовці молодої особистості, здатної до самостійної орієнтації й адаптації в умовах викликів сьогодення та свідомої участі в суспільному житті держави.
Навчально-методична та виховна робота здійснювалася за 2 тематичними періодами. В ході тематичних періодів:перший тематичний період (вересень-грудень 2019-2020н.р.) «Я-українець, і це звучить гордо» та другий тематичний період (січень-травень 2019-2020н.р.) «Здорова людина-здорова нація» по Новоолександрівській ЗОШ І-ІІІ ступенів проводилися заходи з метою формування патріотичних почуттів у школярів, любові до своєї Вітчизни, розширення і закріплення знань про Україну та її історію, культуру, звичаї, про козаків – славних захисників рідної землі, виховання любові до української мови як основи духовної культури нації; формування в учнів свідомого ставлення до власного здоров'я, навичок безпечної поведінки; вироблення гігієнічних навичок у праці, навчанні, побуті та відпочинку, статевому вихованні. Впровадження в суспільнусвідомістьпереваг здорового способу життя, формування національного культу соціально-активної, фізичноздорової та духовно багатоїособистості.
Було проведено наступні заходи:
-Свято першогодзвоника«Здрастуй, школа!» 02.09.2019р. (відповідальні: Пінкова Ю.А.-педагог-організатор, Супрун А.-голова комітету культури та дозвілля);
-Загальні збори шкільного параламенту, учнівська конференція, обрання ради парламенту, вибори голови шкільного парламенту. Проводиться один раз на рік. У 2019р. були проведені 13.09. (відповідальні: педагог-організатор-Пінкова Ю.А., кл.керівники 5-11 кл.,-Василенко Н.В., Шурін Л.П., Камінькова Н.А., Болсун С.О., Стукан І.О., Яковенко Г.А., Герасімова О.О. та учні 5-11 класів).
Склад парламенту:
1.Голова парламенту-Супрун Ангеліна учениця 9 класу;
2.Заступник голови парламенту - Балачук Оксана учениця 7 класу;
3.Секретар - Нікітіна Анна учениця 6 класу;
4.Голова комітету внутрішніх справ школи –Мацієвська Сніжана учениця 11 класу;
5.Голова навчально-інформаційного комітету –Бодрова Тетяна учениця 9 класу;
6.Голова спортивно-туристсько-краєзнавчого комітету –Каміньков Ігор учень 11 класу;
7.Голова комітету культури та дозвілля - Дуган Євгенія учениця 10 класу;
8.Голова комітету охорони життя та здоров'я–СамохінаДарꞌя учениця 10 класу;
9.Голова благодійницько-шефського комітету –Кочеловський Роман учень 11 класу.
-Впорядкування могил загиблим воїнам-визволителям рідного краю  проводилося у вересні та жовтні місяці (відповідальні: Пінкова Ю.А.-педагог-організатор, голова благодійницько-шефського комітету –Кочеловський Р., класні керівники 5-11 класів);
-Діяльність волонтерського загону. Акція «Поспішайте робити добро» (до Дня людей похилоговіку). Учні 5-11 класів на чолі з класними керівниками допомагали одиноким та одиноко проживаючим жителям села Новоолександрівка, а саме: згрібали листя у садочках, копали, сапали, підмітали у дворі та робили ще багато справ по господарству. (відповідальні: педагог-організатор, голова благодійницько-шефського комітету-Кочеловський Р., голова комітету охорони життя та здоров'я- Самохіна Д., волонтерський загін «Патріот», класні керівники 5-11 кл.);
-До Дня партизанської слави учнівським самоврядуванням було проведено інформаційну хвилинку з метою визнання внеску народних месників у велику Перемогу над нацизмом, відновлення історичної справедливості щодо масової участі українського народу у визвольній боротьбі проти гітлерівської навали для учнів 5-11 класів провели Супрун А., Дуган Є., Самохіна Д., Кочеловський Р., Каміньков І., Мацієвська С., Бодрова Т. (відповідальні: педагог-організатор-Пінкова Ю.А., учнівське самоврядування);
-З метою вшанування вчительської праці та поваги до вчителів 04.10.2019р. до Дня вчителя було організовано виставку плакатів, якими учнівське самоврядування прикрасило актовий зал, проведено День самоврядування, святковий концерт «Учитель-садівник, що ніжно пестить квіти!» (відповідальні: педагог-організатор-Пінкова Ю.А., учнівське самоврядування, класні керівники  та учні 1-11 кл.);
-Спільний концерт до Дня людей похилого віку з БК «Коли в душі весна», на концерті учні школи, активні жителі села привітали людей похилого віку поезією, танцями, піснями, інсценізаціями (відповідальні: педагог-організатор-Пінкова Ю.А., директор БК, учні школи-Нікітіна А., Дімова В., Кожокар Д., Гаркава В., Лоцман А., Башман М., Бодрова Т., Бодрова Д.);
-Загальношкільна лінійка з нагоди відзначення Дня захисника України та українського козацтва «Козацькому роду нема переводу» була проведена учнівським самоврядуванням 14.10.2019р. для учнів 1-11 класів. (відповідальні: педагог-організатор-Пінкова Ю.А., голова комітету культури та дозвілля-Дуган Є.);
-Міні-тренінг для учнівського самоврядування «Лідер-це ти» провели 04.03.2020р. педагог-організатор Щербина Ю.А., та практичний психолог Хижняк О.Ю.
-З метою обꞌєднання учнівського, батьківського та педагогічного колективів було організовано та проведено осінній ярмарок «Щедрі дари осені»18.10.2019р. (відповідальні: педагог-організатор-Пінкова Ю.А., голова комітету культури та дозвілля-Дуган Є., класні керівники 1-11 кл.);
-Благоустрій пришкільних ділянок протягом навчального року (відповідальні: педагог - організатор, голова благодійницько-шефського комітету-Кочеловський Р., класні керівники 5-11 кл.);
-З метою поважного ставлення до фізичного виховання, любові до спорту були проведені спортивні змагання «Малі олімпійські ігри» для 5-7 кл. Учасниками змагань були учні 5-7 класів, було створено три команди: команда учнів «5 класу», команда учнів «6 класу», команда учнів «7 класу», в результаті змагань перемогла «дружба», команди були активними, спритними, відважними.(відповідальні: педагог-організатор-Пінкова Ю.А., голова спортивно-туристсько-краєзнавчого комітету-Каміньков І., вчителі фізичної культури Болсун С.О. та Логвінченко О.О., класні керівники 5-7 класів);
-Конкурс малюнків для учнів 2-4 кл. присвячених тижню музики (відповідальні: педагог-організатор-Щербина Ю.А., голова благодійницько-шефського комітету-Кочеловський Р.);
-Створення плану роботи на осінніканікули на період з 28.10.2019р. по 01.11.2019р.(відповідальні:педагог-організатор-Щербина Ю.А.);
-З метою виховання патріотизму та гідності була організованавиставкаплакатів до Дня Гідності та Свободи (відповідальні: педагог-організатор-Пінкова Ю.А., голова комітету культури та дозвілля-Дуган Є., класнікерівники 5-11кл.);
-Проведено шкільний етап обласного конкурсу майстрів художнього читання «Наша земля-Україна» (відповідальні: педагог-організатор, заступники  1директора з НВР Падалко О.В., Жукова О.О., класні керівники 1-4 кл., 5, 6 кл., 8 кл., вчитель укр.мови та літератури Герасімова О.О.);
-Районний етап майстрів художнього читання "Наша земля-Україна". Учасники: Ушакова Валерія учениця 11 класу-І місце, Барило Данило учень 8 класу-ІІІ місце, Павликівська Валерія учениця 4 класу-ІІ місце, Мороз Анна учениця 4 класу-ІІ місце. (відповідальні: педагог-організатор-Пінкова Ю.А., вчитель укр.мови та літератури Герасімова О.О., вчитель початкових класів Логвінченко О.М.);
-З метою створення креативних дизайнерських новорічних ялинок-екологічної альтернативи традиційного святкового дерева проведеношкільний конкурс «Альтернативнихялинок» та акцію «Букет замістьялинки» для учнів 1-11 кл. (відповідальні: педагог-організатор-Щербина Ю.А., учнівське самоврядування, класні керівники 1-11 класів);
-З метою обꞌєднання учнівського, батьківського та педагогічного колективів  було організовано та проведено виставку малюнків та плакатів до Нового Року для учнів 1-11 класів для прикрашення актового залу та школи. (відповідальні: педагог-організатор, голова комітету куультури та дозвілля, класні керівники 1-11 класів);
-З метою обꞌєднання учнівських колективів та святкування новорічних свят було організовано та проведено Новорічні свята: І тур-1-4 кл. казка-вистава «На допомогу Діду Морозу та Снігуроньці»; ІІ тур-5-7 кл. казка «На допомогу Діду Морозу та Снігуроньці»; ІІІ тур-8-11кл. новорічне КВК «Новорічні зірки».(відповідальні: педагог-організатор Щербина Ю.А., учнівське самоврядування, класні керівники 1-11 кл.);
-Випуск газети учнівським самоврядуванням «Україна-єдина держава» присвячений Дню Соборності України. (відповідальні:учнівське самоврядування, педагог-організатор-Щербина Ю.А.);
-Засідання комітетів шкільного парламенту. Проводиться раз на місяць, за цей навчальний рік пройшло 6 засідань у звꞌязку з карантином. Проходили засідання таких комітетів: комітет внутрішніх справ школи, навчально-інформаціний комітет, спортивно-туристсько-краєзнавчий комітет, комітет культури та дозвілля, комітет охорони життя та здоровꞌя, благодійницько-шефський комітет. Протягом засідань вирішувались такі питання: 1.Обговорення плану роботи на рік; 2.Обгорорення плану роботи щомісячно; 3.Відзначення Дня вчителя; 4.Відзначення Дня захисника України; 5.Проведення осіннього ярмарку; 6.Відзначення Дня Гідності та Свободи; 7.Перевірка маршрутних листів учнів 1-11 класів; 8.Організація та проведення шкільного конкурсу «Альтернативних ялинок»; 9.Святкування Нового року в школі; 10.Організувати та провести виставку плакатів до Нового Року; 11.Проведення акції «Поспішайте робити добро»; 12.Відзначення Дня памꞌяті Героїв Крут; 13.Відзначення Дня памꞌяті Героїв Небесної Сотні; 14.Відзначення Дня рідної мови; 15.Святкування 8 Березня.(відповідальні: педагог-організатор,голови комітетів);
-Брейн-ринг "Нумо, дівчата!" до дня 8 Березня був проведений серед команд «Дівчат»(учениці 6-11 класів) та «Педагогічних працівників» (пед. працівники школи) з метою взаємопорозуміння, підтримки, поваги один до одного та співпраці педагогічного колективу з учнівським. В результаті суворої боротьби перемогла команда «Педагогічних працівників», які випередили команду «Дівчат» лише на 1 бал. Обидві команди були нагороджені грамотами за І та ІІ місце. (відповідальні: педагог-організатор-Щербина Ю.А., кл.керівники 6-11 класів);
-Районний флешмоб  поетичний вернісаж "Пам'ятаємо.Перемагаємо!"(декламатори: Нікітіна Анна учениця 6 класу вірш «Памꞌять», Дімова Віолетта учениця 7 класу вірш «Нам не треба війни!»). Нагородження учасників не було, так як це флешмоб, а не конкурс;
-Флешмоб до Дня вишиванки. Педагог-організатор-Щербина Юлія Анатоліївна разом зі своєю донькою Шугальовою Варварою долучилися до обласної акції «Одягнемо свій край у вишиванку» та районного флешмобу#ВишиванкаСірогози2020.
У  2019/2020 навчальному році робота методичного об’єднання класних керівників була спрямована на реалізацію ІІ проектувального етапу обласної науково-методичної проблеми «Компетентнісний підхід та особливості соціалізації особистості в умовах створення єдиного освітнього простору»
та реалізації соціального проекту з патріотичног овиховання «Патріотичне виховання учнівської молоді в умовах сучасного навчального закладу», методика підготовки й проведення якого передбачає залучення учнів до колективного планування, розробки доручень-завдань, глибоку і змістовну аналітичну роботу вихованців у процесі проведення справ через реалізацію шкільного проекту «Громадсько-активна школа життєтворчості».
Завдання класного керівника – спрямувати розвиток особистості й керувати ним, адже виховання – це процес соціальний у найширшому розумінні. Як показує досвід, успішність людини залежить насамперед від її компетентності. Таким чином, життєва компетентність учнівської молоді – основа розвитку особистості.
Класні керівники працюють над такими проблемними питаннями: «Використання народних традицій у навчально-виховному процесі початкової школи як засобу соціалізації особистості» (Овчиннік С.А.), «Морально – духовний розвиток соціалізації особистості в умовах сучасного освітнього простору» (Буйна Н.А.), «Естетичне виховання молодших школярів у позаурочний час з метою підготовки до взаємодії з соціумом» (Яковенко О.М.), «Гра як засіб соціалізації творчої особистості у виховному процесі» (Логвінченко О.М.), «Стратегія взаємодії педагогічного колективу і родини у вихованні толерантної особистості» (Василенко Н.В.), «Виховання загальнолюдських цінностей в умовах сучасного освітнього простору» (Шурін Л.П.), «Соціалізація школярів у виховному процесі через екологічне виховання»
(Камінькова Н.А.), «Стратегія взаємодії педагогічного колективу і сім’ї у вихованні особистості» (Болсун С.А.), « Надання педагогічної та інформаційної допомоги учням при входженні в соціум» ( Стукан І.О.), «Формування та розвиток духовних потреб особистості для єдиного освітнього соціалізуючого простору» ( Яковенко Г.А.), «Створення оптимальних умов для формування та розвитку духовних потреб особистості в умовах створення єдиного освітнього простору» (Герасімова О.О).
Упродовж 2019/2020 навчального року було проведено організаційне засідання – теоретичний семінар «Визначення пріоритетних векторів методичної та виховної роботи у контексті реалізації обласної науково – методичної проблеми « Компетентнісний підхід та особливості соціалізації особистості в умовах створення єдиного освітнього простору», де розглянуто заходи, спрямовані на впровадження ІІ проектувального етапу обласної науково – методичної проблеми; питання організації виховної роботи у 2019 / 2020 навчальному році.
Важливими складниками життєвої компетентності сучасної молодої людини є моральна культура та соціальна зрілість. Виховну роботу необхідно спрямовувати на формування у дітей особистісних рис громадян Української держави, розвиненої духовності, фізичної досконалості, моральної, трудової, екологічної культури, виховання шанобливого ставлення до свого роду, родини, держави. Ці питання було винесено і обговорено на другому засіданні методичного об’єднання класних керівників – «Формування морально – духовної, життєво компетентної особистості».
Створення здоров’язбережувального освітнього середовища дасть змогу в системі навчання на кожному етапі дозрівання дитини забезпечити реалізацію базових потреб. У такому разі дитина найбільш повно розвиватиме  свої здібності, усвідомлюватиме власну унікальність, самовизначатиметься. Тож школа має відігравати провідну роль у формуванні в учнівської молоді життєво важливих компентенцій, необхідних для збереження власного здоров’я. Надзвичайно важливо, щоб освітній простір школи працював на розвиток здоров’я дитини, формування у неї відповідних компентентностей.
Створення єдиного інформаційного освітнього простору, спрямованого на формування в учнівської молоді свідомого ставлення до свого здоров’я та здоров’я інших людей через компентентнісний підхід – один із важливих напрямів діяльності класного керівника. Практичній  реалізації класними керівниками даного питання сприяло проведення засідання – творчої лабораторії «Потреба у здоровому способі життя як ознака компетентності особистості».
На засіданні «Творчість та інновації у педагогічній діяльності», проведеного у формі банку ідей, класні керівники презентували форми й методи творчої діяльності, спрямовані на розвиток творчої особистості, формування її життєвих компетентностей, досвіду взаємодії з соціумом.
Проведено виховні заходи, спрямовані на соціалізацію особистості через компетентнісний підхід з метою реалізаціїсоціального проекту з патріотичного виховання «Патріотичне виховання учнівської молоді в умовах сучасного навчального закладу» через реалізацію шкільного проекту «Громадсько-активна школа життєтворчості».
З нагоди відзначення 206-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка у Новоолександрівській ЗОШ І-ІІІ ступенів для здобувачів освіти з метою формування громадянської компетентності; розвитку пізнавальної активності; виховання в молоді любові до рідного краю, шанобливого ставлення до його історії, духовної спадщини проведено інтерактивну перерву «Тарас Шевченко – митець та провісник долі України».
На заході одинадцятикласники ще раз згадали ім’я вірного сина України – Тараса Григоровича Шевченка. Наголосили: Шевченко – непересічний митець, філософ, сіяч розумного, доброго, вічного.Школярі уявно перенеслися в далеке XIX століття, коли жив та творив
великий поет. Шевченко, де б не був, завжди пам’ятав і любив рідний край – Україну. Присутніх одинадцятикласники закликали любити її так, як робив це поет, берегти, як берегли її наші діди і прадіди, читати його твори, які для нас такі ж актуальні, як і для сучасників митця, – і наша мова буде теж гарною, чарівною, бо українська мова – одна з найкращих мов світу.
Тож нехай вогонь душі Великого Кобзаря запалить у наших серцях іскру віри, надії, любові до рідної землі, свого народу.
З метою виховання любові до рідної мови, до її носія – українського народу, до держави Україна, до народних традицій, пісень та обрядів; формування переконаності у нетлінності духовних скарбів українського народу для учнівНовоолександрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів проведено лінгвістичну мандрівку сторінками української мови «О слово рідне! України слава», присвячену відзначенню Дня української писемності і мови.
На заході здобувачі освіти дізналися про тернистий шлях становлення і розвитку української мови, української писемності; прослідкували утвердження української мови як державної. Одинадцятикласники закликали присутніх бути допитливими і натхненними – і тоді перед нами відкриються неозорі виднокола рідної мови.
Школярі побували на станціях «Від кирилиці до Кобзаря», «Українська мова серед східнослов’янських мов», «Ну що б, здавалося, слова?.. А серце б’ється, ожива, як їх почує…», «Мамина пісня», де довідалися багато нового і про розвиток нашої мови та її становлення, і про скорботні дати в календарі рідного слова, і про його мелодійність і милозвучність, і про надзвичайну пісенність та образність українського слова.
Ми живемо на чудовій, багатій, мальовничій землі – на нашій славній Україні, тут корінь роду українського, що сягає сивої давнини. І негоже й соромно бути поганими нащадками у великих і славних батьків – переконалися учасники заходу, який допоміг ще раз пересвідчитися в тому, що мова народу – це його нетлінний духовний скарб. Тож потрібно плекати її унікальність, оберігати, передавати наступним поколінням, оскільки вона є дзеркалом душі і відображенням думок українського народу.
Неможливо переоцінити роль рідної мови, українського слова у вихованні в учнівської молоді особистісних рис патріота рідної землі, соціально активної особистості.
Тож з нагоди святкування Міжнародного дня рідної мови та з метою на прикладі біографій видатних людей показати духовне багатство культурної спадщини регіону здобувачі освіти Новоолександрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів зустрілися з поетом рідного краю Миколою Дєєвим.
Гідна подиву і наслідування закоханість митця в Таврію, її простори, людей. Поетичний доробок автора різноманітний: це твори громадянської, інтимної, пейзажної, філософської лірики, які звучали у майстерному виконанні автора.
Кожна поезія – щира, мелодійна, у ній, як у дзеркалі, знайшли відображення і наше минуле, і сьогодення, і майбутнє. Поет звернувся до присутніх зі словами про багатство та унікальну неповторність рідного слова, його значущість і значення.          
Завжди пам’ятаймо: мова, виплекана нашими пращурами, створює індивідуальне обличчя нації. Тож хай вона залишається оберегом та духовним джерелом життя українців!
Щороку наша держава відзначає Міжнародне свято – Всесвітній день туризму, до якого активно долучилися школярі 9 та 11 класів Новоолександрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів.
З метою формування особистісних рис патріота рідної землі; розвитку духовної, моральної, екологічної культури; прищепити бажання стати свідомим громадянином свого краю, держави, соціально активною особистістю здобувачі освіти 9 та 11 класів відвідали Національний
історико-археологічний заповідник «Кам’яна Могила». Як переконалися школярі, це унікальна перлина півдня України. Заповідник «Кам’яна Могила» є культурно-освітнім та науково-дослідним закладом, що здійснює заходи з вивчення, охорони і збереження об’єктів культурної спадщини та пам’яток природи, пов’язаних з ними територій та рухомих предметів матеріальної та давньої культури.
Глиби піщанику в «Кам’яній Могилі» зберегли унікальні пам’ятки у вигляді наскальних ієрогліфів різних історичних епох, найраніша з яких датується ІІ тисячоліттям до н.е. Дослідження вчених призвели до відкриття 65 гротів та печер, на стелях яких виявлено декілька тисяч рідкісних наскальних зображень, які дають уявлення про духовну культуру первісних людей Південної України. Заповідник є претендентом на включення до списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Із різноманіттям фауни школярі 9 та 11 класів ознайомилися на екскурсії до «Страус – Південь» - страусиної ферми і зоопарку, однієї з найбільших страусиних  ферм в Україні. На фермі вирощують один із найбільших видів страусів – Чорного Африканського страуса. Продукція ферми продається не тільки в інші міста України, але й експортується за кордон. Крім того школярі дізналися, що яйце, знесене страусом на цій фермі, занесено до Книги рекордів України, бо є найважчим.
У зоопарку ж мешкають хижаки (вовк, леви, тигри, ведмеді, руда лисиця, єнот, носуха); копитні (камерунська вівця, лама, кінь Пржевальського, віслюки, кози, в’єтнамська вислобрюха свиня); гризуноподібні (нутрія, білка, морська свинка, карликові декоративні кролики); птахи (африканський страус, ему, павич, жовтий золотий фазан, канадська казарка, журавель степовий та ін.).
Екскурсії до Національного історико-археологічного заповідника «Кам’яна Могила», страусиної ферми та зоопарку виявилися не тільки цікавими, але й дуже змістовними і повчальними, адже школярі, крім нових вражень і позитивних емоцій, отримали ще багато знань з історії рідного краю, а знання історії – це вияв любові до України, усвідомлення причетності до подій загальнодержавного значення, що формують соціально активну особистість.
Тож робота методичного об’єднання класних керівників забезпечує  науково – методичну та організаційну діяльність класних керівників, використання інноваційних педагогічних форм і методів виховання, практичну реалізацію обласної науково - методичної проблеми.
Одним із найважливіших   завдань школи    є постійне підвищення професійного рівня, педагогічної майстерності, загальної культури. Головною метою методичної роботи з педагогічними кадрами в умовах необхідності становлення ціннісно - цільової єдності педагогічного колективу є забезпечення різноманітних форм навчання для розвитку індивідуальної педагогічної майстерності кожного вчителя і педагогічного колективу в цілому, стимулювання самоосвіти і творчого пошуку педагогів.
Аналіз методичної роботи у закладі за 2019-2020 навчальний рік дає підстави зробити висновок, що робота педагогічного колективу закладу була стабільною. Та, на жаль, у методичній роботі закладу існують і недоліки:
·         Вчителі-предметники не проявляють ініціативи у розповсюдженні свого педагогічного досвіду упродовж міжатестаційного періоду шляхом публікацій у фахових виданнях та Інтернет-ресурсах;
·         На низькому рівні залишається розробка власних науково-методичних і ди­дактичних матеріалів;
·         Потребує покращення організація науково-дослідної роботи;
·         Не  всі заплановані відкриті заняття та виховні заходи були проведені;
·         Не запропоновано до затвердження чи рекомендації до використання жодну авторську програму роботи гуртка, факультативу.
·          Більше потрібно  працювати над удосконаленням уроків, як основної форми роботи.
·         Усунути недоліки в інформаційному забезпеченні учителів, зобов’язувати всіх вчителів використовувати ІКТ в навчально-виховному процесі ,
·         Систематично удосконалювати форми методичної роботи з педагогічними кадрами.
Причиною цих недоліків вважаю:
1.      Недостатній рівень контролю   за проведенням методичних заходів у закладі.
2.      Низька мотивація  вчителів до ознайомлення громадськості  та висвітлення власного досвіду роботи.
            У 2019-2020 навчальному році виховна робота здійснювалася згідно річного плану школи та  плану РМК, а також була спрямована на виконання завдань, поставлених Національною доктриною розвитку освіти в Україні, законів України „Про освіту”, „Про охорону дитинства”, Концепції громадянського виховання особистості в умовах розвитку української держави, Концепції виховання дітей та молоді в національній системі освіти, національній програмі „Діти України”, Комплексної програми профілактики злочинності та закону Президента України „Про заходи щодо розвитку духовності захисту моралі та формування здорового способу життя”, положенням про класного керівника та концепцією громадянського виховання особистості та методичним рекомендаціям щодо військово-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді.
Робота  педагогічного колективу у 2019-2020 н.р була спрямована  на  впровадження   науково-методичної проблеми «Компетентнісний підхід та особливості соціалізації особистості в умовах створення єдиного освітнього простору» та реалізації соціального проекту з патріотичного виховання «Патріотичне виховання учнівської молоді в умовах  сучасного навчального закладу», методика підготовки й проведення якого передбачає залучення учнів до колективного планування, розробки доручень-завдань, глибоку і змістовну аналітичну роботу вихованців у процесі проведення справ через реалізацію шкільного проекту «Громадсько-активна школа життєтворчості».  МО класних керівників продовжило працювати над виховною проблемою «Соціалізація творчої особистості у виховному процесі» та вирішувало такі завдання:
1. Виховання свідомого громадянина України – лідера, всебічно розвиненого, творчого, ініціативного, здатного до самовиховання, самовдосконалення, й самоствердження.  
2. Підвищення соціального статусу виховання у системі освіти закладу, зміцнення й розвиток виховних функцій закладу.
3. Забезпечення взаємодії закладу з усіма соціальними інститутами, дотичними до виховання дітей та учнівської молоді, розширення складу суб’єктів виховання.
4. Посилення ролі сім’ї у вихованні дітей, зміцнення її взаємодії із закладом.
5. Розвиток учнівського самоврядування в закладі, використання нових форм реалізації виховного потенціалу дитячого та молодіжного руху.
6. Оптимізація змісту і форм виховного процесу, піднесення патріотичного виховання, виховання любові до України, її патріотів.
7. Збереження та покращення фізичного, психічного та соціального здоров’я особистості.
8. Попередження та локалізація негативних впливів факторів соціального середовища на особистість.
9. Формування досвіду гуманістичних відносин на основі засвоєння та реалізації в повсякденному житті етичних норм і гуманної моралі.
І тематичний період --  «Я-українець, і це звучить гордо», ІІ тематичний період -  «Здорова людина – здорова нація».
Метою цих  періодів  є формування патріотичних почуттів у школярів, любові до своєї Вітчизни; усвідомлення єдності власної долі з долею Батьківщини, усвідомлення  себе громадянином, патріотом і гуманістом, який може і має добросовісно впливати на розбудову громадянського суспільства, правової демократичної держави в Україні, захищати свої права; виховувати любов до української мови як основи  духовної культури нації; толерантне ставлення до представників інших народностей, шанобливе ставлення до їх культури, релігій, традицій. Необхідно спрямовувати  учнівську молодь до захисту національних інтересів України.
Основними  напрямки виховної  діяльності є : ціннісне ставлення до себе, ціннісне ставлення до сім’ї, родини, людей, ціннісне ставлення до праці, ціннісне ставлення до природи, ціннісне ставлення до культури і мистецтва, ціннісне ставлення особистості до суспільства і держави.
Будується виховна діяльність на принципах національної спрямованості; культуровідповідності; цілісності; принципу суб'єктної взаємодії;  адекватності виховання до психологічних умов розвитку особистості; особистісної орієнтації; превентивності.
Виконання завдань і реалізація основних принципів виховної роботи протягом навчального року здійснювалися за основними напрямками:
 національно-громадянське виховання;
 екологічне виховання та формування здорового способу життя;
 військово-патріотичне виховання;
 трудове виховання та профорієнтаційна робота;
 морально-правове виховання;
 художньо-естетичне виховання;
 творчий розвиток особистості;
 родинно-сімейне виховання.
Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України (наказ МОНМС України від 31.10.11 р. № 1243):  
  Ціннісне ставлення до себе
  Ціннісне ставлення до сім’ї, родини, людей
  Ціннісне ставлення до праці
  Ціннісне ставлення до природи
  Ціннісне ставлення до культури і мистецтва
  Ціннісне ставлення особистості до суспільства і держави.
Кожному з напрямків приділяється особлива увага. В основу діяльності школи покладено принцип гуманізму, демократизму, незалежності від політичних, громадських та релігійних організацій, поєднання загальнолюдського і національного взаємозв’язку, розумового, морального, фізичного і естетичного виховання, науковості, диференціації, індивідуалізації змісту і форм освіти, розвиваючого характеру навчання.
Відповідно до перспективного плану роботи школи  вивчався стан військово-патріотичного виховання.
Над реалізацією мети і завдань виховної роботи Новоолександрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів  у 2019-2020  навчальному році працювало 11 класних керівників  1-11класів,  педагог-організатор, практичний психолог, заступники директора з  НВР.
На засіданнях МО класних керівників розглядалися такі питання:
         Творчість та інновації у педагогічній діяльності
          Діяльність учнівського самоврядування у школі
          Роль учнівської організації у формуванні гуманістичної особистості 
          Визначення основних напрямів виховної  роботи на 2019-2020н. р.
          Взаємини у системі «Вчитель-учні-батьки» (соціальний проект).
Упродовж 2019– 2020  навчального року методичне об’єднання класних керівників працювало над реалізацією установчого   етапу обласної науково-методичної проблеми «Компетентнісний підхід та особливості соціалізації особистості в умовах створення єдиного освітнього простору», який передбачав створення соціального проекту з патріотичного виховання «Патріотичне виховання учнівської молоді в умовах  сучасного навчального закладу».
Класні керівники 1- 11 класів приклали  усі зусилля для того, щоб ті знання, що вони  відкривали  дітям, були для них не лише пізнавальними, а й цікавими, емоційно впливали на їх почуття, мислення,  характер та волю. Тому разом із батьками та дітьми організовували і проводили різноманітні обрядові свята. Ось  наприклад, осінній ярмарок «Дари осені», КТС «Осінні забави», КТС «Здоровому завжди здорово», інсценізація «Про двох братів – Умійка та Невмійка» та інші, де всі учасники проявляли свою творчість, згуртованість, даруючи один одному підтримку,  доброту, позитивні емоції, свої чарівні посмішки. Обирали такі види діяльності, як: гра, предметна діяльність, спілкування, праця, навчання, різні види діяльності, властиві певному віку. Саме з цією метою в класах  оформлені  куточки  патріотичного виховання, змістове наповнення яких дає можливість відчути гордість за славетну історію нашої Батьківщини. З метою виховання свідомого громадянина, патріота, набуття школярами соціального досвіду, високої культури міжнаціональних взаємин, формування в учнів потреби та уміння жити в громадському суспільстві, духовності та фізичної досконалості, моральної, художньо-естетичної культури  формування національної свідомості, любові до рідної землі, свого народу, бажання працювати задля розквіту держави, готовності її захищати було класними керівниками 1-11 класів проведено:
відверту розмову в рамках Акції до Дня людей похилого віку            «Добро починається з тебе»;
роздуми вголос «Коли я виросту...»;
свято до Дня вчителя           «Учителеві жовтень усміхається»;
уроки мужності із запрошенням учасників АТО «Ми пишаємося Вами»:
Кочаловським В. О., Корягіним Є. В.;
ігри на свіжому повітрі в рамках тижня козацької слави «Козацькі забави»;
інтегроване заняття в рамках тижня правових знань «Великі права маленької дитини»;
години спілкування «Україна – єдина країна!», «Любіть, плекайте рідну мову»,  «День збройних сил України»;
флеш-моб «Ми – українці, ми – за мир!»;
акцію «Грані добра»: «День посмішок»;
Тиждень пам’яті -Відзначення Дня Перемоги «Ми голови схиляємо низько»;
відзначення Дня Соборності України «Україна - моя Батьківщина»;
Шевченківський тиждень, конкурс читців поезії Кобзаря;
усний журнал «Ми – українці»;
ігри, кросворди, ребуси «У країні рідної мови».
З метою культивування кращих рис української ментальності – працелюбності, любові до рідного краю - Херсонщини, свого народу, рідної мови; поваги до звичаїв і обрядів народу; прагнення бути справжнім громадянином та творцем її майбутнього було проведено:
знайомство з дитячими обрядовими піснями  Херсонщини «Прийди, весно, з радістю»;
відеомандрівки «Подорожуємо Херсонщиною», «Екскурсія до заповідника Асканія Нова», «Знайомство з Херсоном»;
годину спілкування «Цікаві сторінки історії Херсонщини»;
екологічну годину «Відзначення Всесвітнього дня землі»: екскурсія «Милуємося красою рідної природи»;
природознавчу подорож- відзначення Дня довкілля «Зелені друзі мого краю»;
            цікаво, пізнавально, змістовно проходили  тематичні заняття «Моя Херсонщина».  Розгляд ілюстрацій, слайдів, відеофільмів, фотографій,  художні твори, розповіді дорослих, малювання, ігри-подорожі – все це допомагає у вихованні любові та приязного ставлення до свого рідного краю – Херсонщини. В сільській раді до святкування Дня рідної мови відбулася зустріч із місцевим письменником рідного краю Дєєвим О.О., на якій були присутні учні 8-11 класів  разом із учителем української мови й літератури Герасімовою О.О. та заступником директора з навчально- виховної роботи   Жуковою О.О. Діти читали вірші нашого поета – земляка.
Діяльність шкільного методичного об’єднання класних керівників також була спрямована на виконання основних завдань:
1.                  Забезпечення  реалізації особистісно орієнтованого, діяльнісного, системного, компетентнісного підходів до організації виховного процесу в шкільному й класному колективах.
2.                  Створення  виховного простору як основи розвитку потенціалу всіх суб’єктів освітнього процесу, їх саморозвитку й самореалізації.
3.                  Організування виховного процесу на засадах патріотизму, любові до Батьківщини, природи, сім’ї, толерантного ставлення один до одного з урахуванням  вікових особливостей дитини.
4.                  Широкого впровадження в практику інноваційних виховних технологій (проектні, ігрові, інформаційні).
5.                  Оптимізація співпраці органів учнівського самоврядування, дитячих та юнацьких громадських організацій.
6.                  Забезпечення науково-методичного та психологічного супроводу реалізації моделі.
7.                  Залучення батьківської громади, представників органів місцевого самоврядування, громадських і благодійних організацій до  виховання дітей та учнівського молоді.
З метою практичного використання опрацьовано методичні рекомендації з питань організації виховної роботи у навчальних закладах у 2019 – 2020 н.р., адже сучасна школа вимагає докорінного переосмислення усієї системи виховання, оновлення змісту, форм і методів духовного становлення особистості на основі гуманізації життєдіяльності учня, створення умов для самореалізації у різних видах творчої діяльності. Відзначено, що головною метою виховання особистості є підготовка учнів до повноцінного суспільного життя.
Формування патріотизму в українському суспільстві залишається першочерговим як для держави, так і для системи освіти в цілому. У зв’язку з цим національно-патріотичне виховання є важливим компонентом навчально-виховного процесу. Тож це стало темою методичного діалогу «Формування духовно-патріотичної компетентності учнівської молоді». Відтак зусилля педагогів спрямовані на підвищення рівня патріотизму молодого покоління шляхом оптимальної організації відповідної виховної роботи. Класними керівниками проведено комплекс заходів із патріотичного виховання (виховні години, уроки мужності, КТС, зустрічі з учасниками АТО).
Невід’ємною складовою превентивної освіти є фізичне виховання. Проведено аукціон педагогічних ідей «Формування здорового способу життя, життєвої компетентності молоді та її відповідальності за власний моральний вибір, профілактика девіантної поведінки», адже створити умови, що сприяють формуванню, зміцненню та збереженню фізичного та психічного здоров’я учнів – одне з важливих завдань сучасної школи. Важливою є співпраця з батьками щодо забезпечення оптимального рухового режиму дітей. Тільки спільними зусиллями педагогів, батьків, громадських інституцій можливо досягти найкращого результату. Тож класними керівниками 1-11 класів  здійснюється робота з батьками щодо формування здорового способу життя, аналіз стану здоров’я дітей, анкетування учнів, батьків, проводяться виховні заходи з метою виховання свідомого ставлення школярів до свого здоров’я та здоров’я інших громадян як найвищої соціальної цінності.
Отже,  методичне об’єднання класних керівників у 2019-2020 навчальному році працювало у  творчому і продуктивному форматі. Воно забезпечувало науково-методичну та організаційну діяльність класних керівників, використання класними керівниками інноваційних педагогічних форм і методів виховання, здійснення  моніторингу рівня розвитку виховної системи.
  Аналіз організації методичної роботи класних керівників свідчить про те, що робота була керованою, планомірною і мала здебільшого позитивні результати.
  В основу планування виховної роботи покладено духовний розвиток особистості, шанобливе ставлення до національно-культурних традицій, оволодіння народною мораллю, етикою, культурою, правами і обов’язками громадянина України. Протягом навчального року  виховна робота школи проводилася за  напрямками: громадянське, патріотичне, трудове, художньо-естетичне, моральне, екологічне виховання, формування здорового способу життя, превентивне виховання, сприяння творчому розвитку особистості. Робота планувалася та проводилась з урахуванням виховних  планів роботи класних керівників.  У школі присутні куточки державної символіки, де учні мають змогу ознайомитися з державними символами України — Гербом, Прапором, Гімном. У 1-11 класах працюють досвідчені класні керівники, які приділяють належну увагу питанням патріотичного виховання учнівської молоді. Класні керівники 1-11 класів разом з учнями провели  до Дня жертв голодомору уроки пам’яті  «Жнива скорботи», провели акцію «Запали свічку». У  всіх класах є обов’язковими виховні та інформаційні  години, години спілкування, на яких вивчаються символи, обереги України, основні закони нашої держави.    Відповідно до річного плану роботи школи адміністрацією вивчався стан гурткової роботи у школі з метою оцінки її ефективності та впливу на розвиток творчого потенціалу учнів. Протягом 2019-2020 н.р. у школі  працювало 16  гуртків з різних напрямків. Гуртки працювали згідно з планом роботи школи, затвердженим директором школи. Робота всіх гуртків була правильно спланована, затверджена.  Систематично проводиться облік відвідування дітей. Відвідують гуртки учні 1-11класів.
Важливе місце у позакласній виховній роботі посідають гуртки, які працюють з метою задоволення запитів дітей, стимулювання їхніх нахилів та здібностей,  надання додаткової освіти через гуртки, клуби та секції.
 Дуже популярними є спортивні секції з волейболу,  баскетболу та тенісу. Виховна цінність участі учнів у роботі всіх гуртків полягає в тому, що праця в учнів пробуджує почуття відповідальності, колективне переживання успіхів і невдач. Діти мають можливість проявити свої творчі здібності, розумно провести вільний час. Досвід показує, що учні стали краще розуміти і відчувати красу мистецтва й природи, людських відносин, більше тягнуться до книги.
Перевірялося питання охоплення учнів школи гуртковою роботою, активність їх під час проведення занять, результативність роботи гуртків (проведення виставок, участь в оглядах, творчих звітах тощо.)  Під час перевірки членами комісії було двічі відвідано всі гурткові заняття, перевірено журнали, плани гурткових занять, проведено співбесіди із всіма керівниками гуртків та учнями. У момент проведення занять були присутні 87 % складу учнів, зарахованих до гуртків.  Заняття  всіх гуртків та спортивних секцій мають чітку структуру, методично грамотно побудовані. До Дня українського козацтва для учнів 1-11 класів були проведені козацькі спортивні ігри. В напрямку національного виховання в початковій ланці пройшли години спілкування, присвячені осінньому циклу народних свят: «Україна – країна європейська», «Державні символи України», «Традиції українського народу», «Мій козацький край».
Правовиховній роботі школа приділяє особливу увагу. Робота проводиться у двох основних напрямках: просвітницькому та профілактичному.   В цьому значну роль відіграє спільна діяльність школи та працівників кримінальної поліції  у справах з неповнолітніми. Стали традиційними спільні рейди в сім’ї, що потребують особливого контролю, таких рейдів було проведено 4. Значну роль у правовиховній роботі відіграють органи учнівського самоврядування. Так, стали традиційними щомісячні засідання комісії дисципліни та порядку. На засідання запрошуються учні, які мають проблеми з поведінкою, систематичні спізнення, не виконують правил для учнів. Не залишаються поза увагою діти, які складають так звану групу ризику.  Проводяться комплекси заходів із військово-патріотичного виховання. Це уроки мужності, зустрічі з воїнами АТО,  лінійки слави, участь у військово-спортивних змаганнях. Щорічно учні є учасниками акцій: «Милосердя», «Пам’ять».  Але в роботі з профілактики попорушень є чимало недоліків, як в діяльності класних ке­рівників, так і в школі в цілому. Необхідно тісніше знайомитися з неблагополучними сім’я­ми, залучати дітей до шкільної справи, прово­дити профілактичну роботу, вчасно інформувати адміністрацію школи та відповідні правоохоронні органи щодо виявлення  випадків неналежного ставлення батьків до виконання своїх обов’язків.
  У напрямку родинно- сімейного виховання робота спрямована на пошук максимальної взаємодії  між батьками та вчителями. На години спілкування запрошуються батьки, де вони розповідають про свої професії. Учні школи беруть активну участь у районних та обласних екологічних заходах. На традиційних змаганнях, конкурсах учні школи займають призові місця. Діти постійно беруть участь в упорядкуванні шкільної території. Стали традиційними виставки «Осінній букет», свято осені «Ходить гарбуз по городу», виставки квітів «Доземно вчителю вклонюсь», «Новорічний букет замість ялинки», «Альтернативна ялинка». Кращі роботи учнів були представлені на районній виставці.   Велика увага приділяється пропаганді здорового способу життя. Були проведені конкурси газет, інформаційних бюлетенів  «Ми за здоровий спосіб життя!», «Стоп курінню». Стали традиційними анкетування учнів 5-11 класів «Що я знаю про ВІЛ/СНІД» до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом.
   У школі проводяться змагання і турніри з міні-футболу, баскетболу, волейболу, тенісу. Особливо вдалими були турніри з тенісу, міні-футболу, волейболу ( керівники гуртків Барило І.М., Болсун С.О.).  Учні школи постійні призери районних змагань із баскетболу, волейболу, міні-футболу (вч.фізичної культури Болсун С.О. ).
     Аналізуючи стан виховної роботи в школі за 2019-2020 н.р. слід відмітити і виконавчо- дисциплінарну діяльність класних керівників. Завжди сумлінно ставляться до своїх обов’язків класні керівники Буйна Н.А., Логвінченко О.М., Овчиннік С.А., Герасімова О.О., Стукан І.О., Василенко Н.В., Шурін Л.П. Добре ставляться до своїх обов’язків класні керівники: Яковенко  О.М.,  Камінькова Н.А., Болсун С.О., Яковенко Г.А.
Впродовж   2019 – 2020  навчального року було видано ряд організаційних та аналітичних наказів з питань виховної роботи. У школі  ведеться активна робота щодо подолання злочинності серед неповнолітніх та організації профілактичної роботи. Протягом 2019-2020 навчального року згідно з річним планом роботи в школі  відбулося чотири засідання ради з профілактики правопорушень, на яких розглядалися питання:
         Проведення аналізу психолого-педагогічної діагностики, спрямованої на виявлення учнів, схильних до правопорушень.
         Залучення учнів школи до позакласної роботи, занять у гуртках.
         Підсумок роботи ради за рік. Перспективне планування.
         Звіти класних керівників 1-11 класів про індивідуальну роботу щодо запобіганням правопорушенням.
          Розгляд конкретних правопорушень.
          Профілактична робота з учнями, які часто запізнюються на уроки.
          Організація відпочинку та оздоровлення в літній період учнів пільгових категорій
 Однією з форм залучення учнів до участі у громадському житті школи, села  є учнівське самоврядування. У вересні 2019 року відповідно до Статуту учнівського самоврядування в школі  проведено вибори президента учнівської організації у відповідності до яких президентом учнівської шкільної  організації було обрано Супрун А., ученицю 9 класу. Згідно зі Статутом учнівського самоврядування школи  визначено таку його структуру:
         Загальні учнівські збори школи
         Президент учнівського самоврядування
         Комітети  учнівського самоврядування
          Учнівський парламент
         Комітет  дозвілля і відпочинку
         Комітет дисципліни і правопорядку
         Комітет засобів масової інформації
          Права і обов’язки органів учнівського самоврядування визначаються статтями та положеннями Статуту учнівського самоврядування  школи.
         Діяльність органів учнівського самоврядування школи  здійснюється за напрямами:
1. Організація свят, вечорів, дискотек та інших заходів.
2. Участь у шкільних, районних та обласних конкурсах.
3. Організація екскурсій.
4. Випуск щомісячної стіннівки, проведення інформаційник лінійок.
5. Участь у проведенні тематичних тижнів школи.
6. Участь у проектній діяльності.
7. Організація волонтерських акцій
8. Взаємодія з громадськими організаціями, громадськістю, батьківським колективом тощо.
       Засідання органів учнівського самоврядування здійснювалися не менше одного разу на місяць у відповідності з тематикою засідань учнівського парламенту школи  на 2019-2020 н.р.
Робота з батьками
Приділяється значна увага роботі з батьками, як у  проведенні батьківських зборів, так і в проведенні загальношкільних свят за участю батьків, індивідуальних зустрічах класних керівників та вчителів-предметників з батьками учнів. У жовтні   2019 р.  відбулися загальношкільні  батьківські збори, продовженням яких стали батьківські збори у класах. Планово розглядалися питання успішності та стан відвідування учнями школи, організація гарячого харчування, організація уроків фізичної культури, дотримання правил Статуту школи, план роботи на осінні, зимові та весняні канікули,   питання літнього оздоровлення учнів, а також роль родинно- сімейного виховання у сприянні психологічному здоров`ю дитини. Неодноразово до проведення позакласних заходів та екскурсій залучалися батьки учнів 1-11класів. За потреби класні батьківські збори скликаються на розсуд класного керівника, крім планових один раз на семестр. Планово розглядаються питання навчальної успішності учнів, профілактики жорстокості та насильства, вживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів серед учнівської молоді; запобігання дитячому травматизму; організації екскурсій в канікулярний час, порядок використання учнями мобільних телефонів у школі, запобігання дитячому травматизму, дотримання єдиних вимог стосовно поведінки учнів у школі, шкільної форми, харчування, літнього оздоровлення та ін.
                            Співпраця з установами та організаціями
Новоолександрівська ЗОШ І-ІІІ ступенів  постійно підтримує зв’язки:
         з органами охорони здоров’я;
         зі службою у справах неповнолітніх;
         відділом поліції у справах дітей;
          центром соціальних служб у справах сім’ї, дітей і молоді та координує свою діяльність з питань профілактики правопорушень, тютюнопаління, алкоголізму, наркоманії у співпраці з даними органами. Контактна інформація про представників названих вище служб розміщена на веб-сайті школи , завдяки чому батьки можуть отримувати індивідуальні консультації з представниками правоохоронних органів, з лікарем чи медсестрою.
Укладені угоди про співпрацю з наступними організаціями:
-                     з сільським Будинком культури;
-                     з сільською бібліотекою;
-                     з дитячим садком «Малятко»;
-                     з радою ветеранів.
№ п/п
Вид роботи
Заходи, терміни виконання
1.
Інформаційно-методична робота
2019-20 н.р.
Методичні розробки
Перший урок , класна година про правила поведінки у гімназії, Єдина класна година з ПДР, Єдина класна година до Міжнародного дня Миру, Єдина класна година з протипожежної безпеки, Єдина класна година до Дня ООН,  класна година до Дня захисту людей похилого віку, класна година до вшанування жертв Голодомору 1932-1933 р.;
вітальні газети: до Дня учителя, Дня української писемності, Нового року, св. Миколая;
бесіда до Дня партизанської слави,  бесіда до Дня профілактики дитячого травматизму, 
захід до Дня української писемності "Наша мова - мова калинова", бесіда «Права і обовязки учнів",
класна година до Дня прав людини "Права  людини в законодавстві України", бесіди про особливості дорожнього руху ,пов'язані з ускладненням погодних умов та профілактикою простудних захворювань. 


Ведення документації
1.                    Заповнення класного журналу.
2.                    Ведення журналу інструктажів.
3.                    Щотижня – бесіди з ОБЖ.
4.                    Переоформлення особових справ.
5.                    План виховної роботи.
6.                    Журнал психолого-педагогічних спостережень.
7.                    Соціальний паспорт.
8.                    Перевірка щоденників (щотижня).
9.                    Медико-санітарний контроль за фізичним вихованням учнів класу (наявність форми, довідок, поведінка на уроках фізкультури, контроль за групою на фізкультурі)
10.                Аналіз успішності учнів.
11.                Рейтинг успішності.
12.                Оформлення табелів та виписка оцінок в особові справи.
Яка інформація зібрана про учнів
1.                    Загальні відомості про учнів (П.І.П., дата народження, місце проживання).
2.                    Соціальний паспорт.
3.                    Позаурочна зайнятість.
4.                    Медичні довідки про стан здоров’я.
5.                    Проведено різноманітні анкетування (тестування спільно з психологом «Мотивація навчання» (батьки ознайомлені з результатами на зборах), тренінг «Як подолати конфлікт».
6.                    Збір інформації про дітей учасників АТО  та дітей , які потребують соціального захисту.
2.
Співпраця з вчителями-предметниками, психологом, медичною сестрою та іншими учасниками навчально-виховного процесу
1.Зустріч з учителями на батьківських зборах.
2.Індивідуальні консультації: батьків, учителів та класного керівника.
3.Психолог: мотивація навчання, подолання конфліктів, молодший(старший) підлітковий вік.
4.Медична сестра: медогляд у ЦРЛ,   укладання листка здоров’я, щеплення.              
 5.Організація харчування для учнів класу.
6.Організація індивідуальних консультацій для учнів вчителів-предметників.
3.
Педагогічний контроль за навчальною діяльністю; дотримання правил.
1.                    Відвідування уроків.
2.                    Виписка оцінок (щотижня та помісячно).
3.                    Індивідуальні зустрічі з батьками (при потребі).
4.                    Перевірка записів домашнього завдання в щоденниках.
5.                    Перевірка щоденників.
6.                    Учні повторно ознайомленні з правилами поведінки в школі, під час перерви, Кодексом честі гімназиста; проводяться бесіди про правила поведінки в громадських місцях і т.д.; ознайомлені з обов’язками чергових.
7.                    Індивідуальні бесіди з батьками та учнями щодо успішності та поведінки
4.
Робота з батьками
1. Батьківські збори:
- вересень 2019 р;
-грудень 2019 р;
- січень 2020 р;
-травень 2020 р.
2. Інформування  батьків про стан навчання та поведінки.
3. Консультації.
4. Анкетування.
5. Відвідування уроків та звіту перед громадськістю під час Дня відкритих дверей.
6. Благодійна допомога батьків для школи  – ремонт класу та підготовка до навчального року (батьківський комітет).
7. Участь батьків у загальношкільних  батьківських зборах.
8.Проведення батьківських онлайн зборів «Підсумки навчального року» (травень 2020р.)
5.
Індивідуальна робота з учнями
1.                    Роз’яснювальна робота з учнями, які створюють конфліктні ситуації, бесіди про дружбу та взаємоповагу в колективі.
2.                    Консультації та бесіди під час канікул.
6.
 Співпраця з культурними центрами
1.                    Участь у заході, присвяченому Т.Шевченку.
2.                    Виховна година "Україна - єдина країна"( сільська бібліотека )
3.                    Відвідування сільської бібліотеки,  бесіда та перегляд фільму, присвяченого патріотичному вихованню учнів.
4.                    Участь у Акції "подаруй книгу воїну АТО" та благодійні подарунки воїнам.
5.                    Участь в акції «Подаруй новорічну  іграшку».
6.                    Участь у акції "Малюнок-привітання воїнам АТО"
7.
Організовані зустрічі
1. Робота психолога з учнями класу,визначення рівня адаптації та сформування колективу.
2.Зустрічі з медсестрою школи, роз'яснювальна робота щодо  безпеки здоров'я.
3.Робота з психологом «Що означає бути дружнім колективом».
4.Психологічні тести «Мої друзі».
5.Зустріч з медичною сестрою «Обережно :грип».
8.
Участь у загальношкільних заходах
1. Випуск вітальної газети до Дня  вчителя.
3. Участь у лінійках: День рідної мови , День писемності,СНІД, Голодомор.
4. Участь у Новорічних заходах для 1-11 класів.
5. До Дня людей похилого віку.
6. Акції благодійні: до Дня Св.Миколая.
7.Акція «Живи книга!»
8.Благодійна акція «Допомога захисникам країни».
9.Лінійка до Дня Соборності України.
10.Участь у конкурсі на кращого читця творів Т.Шевченка. 
10.
Виховні години
Перший урок, Єдина класна година з ПДР, Єдина класна година до Міжнародного дня Миру, виховна година,  присвячена Дню партизанської слави, малюнки то Тижня ПДР, Єдина класна година з протипожежної безпеки, Єдина класна година до Дня ООН; Єдиний  день профілактики дитячого травматизму, Вітальні газети: до Дня учителя, Дня писемності, Нового року, св.Миколая,
бесіда «Запобігання насильству та захист прав людини», виховна година "Жертви Голодомору 1932-1933 р" ,бесіда пов'язана з ускладненням погодних умов; бесіда "Обережно:грип" , бесіда до річниці визволення України (28 жовтня)
Виховні години :
Герої Крут;
День Соборності України;
Цінуй і люби природу;
Правила дорожнього руху;
Вшанування учасників бойових дій;
Здоров’я – найдорожчий скарб;
Що таке милосердя?
Що таке конфлікт і як його уникнути;
Привітання дівчаток з 8 березня;
Земля-наш спільний дім;
Краса українського слова;
Трагедія Чорнобиля-біль нашого народу;
Перегляд фільму «Дзвони Чорнобиля»
Перегляд мультфільму «Правила поведінки у побуті»
Українські звичаї та традиції;
Історична вікторина «Цікава історія»
Українці-герої другої світової  війни;
Цінуй і поважай людей похилого віку;
Безпека у твоєму житті;
11.
Участь у конкурсах
Участь у  предметних  тижнях;
участь у шкільному  конкурсі «Козацькі розваги», участь у виготовленні та представленні Новорічних іграшок , огляд куточків національної символіки та учнівських куточків.
Конкурс читців
Конкурс інсценівок творів Т.Шевченка
Участь у районному онлайн- флешмобі на свято «Вишиванки» 
12.
Робота під час  канікул
1.                    Консультації.
2.                    Індивідуальні бесіди.
3.                    Екскурсії.
13.
Рівень роботи органів класного самоврядування
1.                    Розподілені обов’язки.
2.                    Учні залучаються до контролю  над чергуванням у класі.
3.                    Організовують привітання іменинників.
4.                    Спільними зусиллями організовано після кожної чверті генеральне прибирання.
5.                    Колектив класу бере участь в організації та проведенні класних та шкільних заходів.
6.                    Активно беруть участь у різноманітних шкільних  конкурсах малюнків.
7.                    Підготовка та звіт  роботи  за 2019-2020 н.р.




У школі створені позитивні умови для розвитку та соціалізації особистості. Складено  базу даних про соціальний статус  учнів школи на основі педагогічного обстеження матеріально – побутових умов сімей, у яких проживають діти. Проведено діагностику відносин  у сім'ях, виховного потенціалу сімей, які складають пільговий контингент. Діти із соціально незахищених сімей постійно задіються у проведенні класних та загальношкільних заходів.
          Виходячи з вищесказаного, можна зазначити, що виховна діяльність у школі  на належному рівні, але поряд із позитивними моментами ще має деякі недоліки, над якими потрібно спільно працювати і вчителям, і учням, і батькам. І це нормальний процес, бо, як відомо, світ не стоїть на місці, він постійно змінюється, змінюючи нас і наше ставлення до нього.
Поряд із зазначеними позитивними результатами у  виховній   роботі  школи  мають місце недоліки, а саме:
- не на достатньому рівні працюють органи учнівського самоврядування, актив школи потребує постійної допомоги педагога-організатора та класних керівників;
- не проводиться достатня шефська  робота  учнів-старшокласників над молодшими школярами;
- недостатня  робота  проводиться щодо батьківського всеобучу та залучення батьків до проведення  виховних  заходів.        
Проаналізувавши  роботу школи за 2019-2020 навчальний рік, можна визначити коло питань,  над якими необхідно працювати у 2020-2021 навчальному році:
·                     сприяти розвитку і розширенню ролі учнівського самоврядування та залучення учнів  не тільки 5-11 класів, а також 1-4  до активної діяльності в шкільному колективі;
·                     спрямовувати й координувати зусилля усіх педагогів та органів учнівського самоврядування на вдосконалення навчально-виховного процесу, забезпечувати єдність їхньої діяльності, розпочати роботу щодо  навчання шкільного  активу;
·                     допомагати органам учнівського самоврядування у піднятті престижу, створенні такої атмосфери в колективі, за якої члени педагогічного колективу будуть зважати на думки та рішення органів учнівського самоврядування;
·                     безпосереднє співпрацювання з тими учнями-лідерами, які очолюють шкільні органи учнівського самоврядування;
·                     запроваджувати практику рейтингової оцінки дисциплінованості класних колективів, урізноманітнити засоби впливу на  правопорушників, залучати таких дітей до  більш  активного шкільного життя.
Класним керівникам 1-11 класів  продовжувати здійснювати індивідуальний підхід до учнів, відповідально ставитися до вивчення умов життя учнів, урізноманітнювати види роботи з батьками, залучати батьків до позакласної роботи школи. Слід ретельніше готуватися до проведення виховних годин, активно залучати до підготовки учнів, батьків, громадськість, урізноманітнити форми проведення виховних годин, використовуючи інноваційні технології, чітко ставити  виховну мету і прикладати достатньо зусиль щодо її досягнення.
Завдання виховної роботи Новоолександрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів   на 2020-2021н.р.:
    - виховання національної свідомості, любові до рідної землі, свого народу, держави;
- формування високої духовності особистості;                                                                
      - сприяння набуттю дітьми та учнівською молоддю соціального досвіду,
успадкуванню ними духовних надбань українського народу;
- утвердження принципів загальнолюдської моралі на основі відновлення  
історичної пам’яті;
      - забезпечення повноцінного фізичного розвитку учнів;
      - створення умов для соціального захисту дітей, особливо дітей – сиріт, та
дітей, що залишилися без батьківського піклування;
- створення умов для творчого розвитку природних обдарувань дитини,
залучення учнів до різноманітної діяльності щодо інтересів, допомогти знайти кожному справу до душі;
- організація педагогічно – доцільної системи учнівського самоврядування,
колективне планування діяльності вчителів та учнів через шкільне  самоврядування.
Отже, підсумовуючи все сказане, слід зазначити, що  виховна  робота у 2019-2020 навчальному році проводилася на достатньому рівні.
За результатами аналізу діяльності школи  за   2019/ 2020  навчальний  рік, досягнутими успіхами  і відміченими недоліками необхідно відзначити професійну майстерність класних керівників 2,1,4,5,6,9,11  класів  у вихованні підростаючого покоління та проведенні КТС на високому організаційному, естетичному рівні (Логвінченко О.М., Буйна Н.А., Овчиннік С.А., Василенко Н.В., Шурін Л.П., Стукан І.О., Герасімова О.О.) та схвалити роботу класних керівників 3,7,10,8  класів за організацію виховного процесу у класному колективі (Яковенко О.М., Камінькова Н.А., Болсун С.О., Яковенко Г.А.).


Директор школи                              Олена ВИДРА



Немає коментарів:

Дописати коментар