пʼятниця, 26 лютого 2021 р.

«26 лютого — День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя»

 

Рік тому в Україні президентським указом встановлена офіційна дата — «26 лютого — День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя». Саме  26 лютого 2014 року в Сімферополі тисячі кримських татар і українців вийшли на мітинг, щоб не допустити російської окупації Криму. У попередні роки ця дата відзначалась неофіційно, хоча і з залученням громадян, громадських та офіційних організацій.       Відтак, відбулися пам’ятні заходи і в Новоолександрівському ліцеї. Класним керівником  Шурін Л. П. разом зі здобувачами освіти  7 класу проведена інформаційна година до Дня початку кримського спротиву. «Хроніка подій. Як все відбувалося».                              В 11 класі вчителем історії проведено урок патріотизму « Життя як подвиг», присвячений лідеру кримсько-татарського народу  Мустафі Джамілєву.

Учні 3 класу (класний керівник Буйна Н.А.) провели акцію «Крим – це Україна», присвячену  до Дня початку кримського спротиву  російській  окупації, спрямовану на   підтримку  цілісності  та єдності  нашої   держави. Виступили за єдину державу, за свою Україну – цілісну та неподільну!


До дня спротиву окупації Автономної республіки Крим та міста Севастополя учні 2 класу (класний керівник Овчиннік С.А.)переглянули документальний фільм "Україна єдина!Крим-це Україна!"


Учні 1 класу провели бібліотечний урок "Крим - це Україна". Класний керівник Логвінченко О. М., бібліотекар Гуринович Р. О.


З метою ознайомити з історією боротьби кримськотатарського народу за своє існування; виховувати повагу до Конституціі, законів України, усвідомлення своєї ролі в історії України; спонукати до активної протидії сепаратизму, шовінізму з учнівським колективом 5 класу Новоолександрівського ліцею проведено інформ-дайджест "Нескорені... 26 лютого - День спротиву окупації". У рамках заходу здобувачам освіти 5 класу було запропоновано виготовити плакат " Крим - це Україна". По закінченню заходу діти змогли зробити висновок, що кожен регіон України неповторний, але всі ми - єдина країна! Класний керівник Олена ГЕРАСІМОВА










четвер, 25 лютого 2021 р.

150 років з дня народження Лесі Українки

 

Яскрися, квітко Драгоманівського роду

 

25 лютого 2021 року виповнюється 150 років з дня народження Лесі Українки – видатної української письменниці та громадського діяча, однієї з центральних постатей національної культури, яка стала в авангарді творчих сил, що виводили українське письменство на світовий рівень.

З метою вшанування пам яті видатної української письменниці, поетеси, драматурга Лесі Українки, популяризації її творчості, а також з нагоди відзначення 150-річчя від дня народження школярі Новоолександрівського ліцею 1 та 2 класів взяли участь у конкурсі малюнків за казками письменниці та «Природа у поезії Лесі Українки»; учні 3 й 4 класів змагалися у конкурсі на кращого декламатора поезій; здобувачі освіти 5 класу склали брендбук ««Співоча душа України», присвячений письменниці; дев ятикласники – колаж «Леся Українка – дочка українського народу»; школярі 6 класу дізналися «Цікаві факти про Лесю Українку», переглянувши документальний фільм; здобувачі освіти 7 класу переглянули фільм про трагічне кохання письменниці до Сергія Мержинського; восьмикласники стали активними учасниками літературної години «Горить моє серце, палає».

Зі здобувачами освіти 10 класу проведено читацьку конференцію «Хотіла б я піснею стати…», присвячену 150-річчю від дня народження письменниці, з одинадцятикласниками - «круглий стіл» «Леся Українка: доля, культура, епоха», що сприяло формуванню літературознавчої, читацької, інформаційної, комунікативної та загальнокультурної компетентностей.

З нагоди 150-річчя від дня народження знаної поетеси здобувачі освіти ліцею різних вікових категорій долучилися до арт-челленджу «Леся Українка – завжди сучасна».

 

Учитель української мови й літератури  Олена ГЕРАСІМОВА






пʼятниця, 19 лютого 2021 р.

Вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні

 

 

Минає сім  років від кривавих подій 2014 року на Майдані Незалежності, які сколихнули не тільки Україну, а й увесь світ.

18-20 лютого щороку   здобувачі освіти Новоолександрівського ліцею згадують з великим болем  трагічні події на Майдані, героїв Небесної Сотні та учасників Революції Гідності. У ці дні вшановують  тих, хто загинув у боротьбі за кращу Україну – Героїв Небесної Сотні та Героїв, що полягли на Сході нашої країни.    

Зі здобувачами освіти 7 класу проведено урок-реквієм «Герої не вмирають» (класний керівник Шурін Л.П.). У знак скорботи хвилиною мовчання школярі вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні, всіх, хто поклав життя за долю, за волю, за незалежність і свободу  єдиної України!


Ліцеїсти 9 та 10 класу з метою вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні провели зустріч з вчителем історії та правознавства Шурін Л. П. і заступником з НВР Падалко О. В. в кімнаті національно-патріотичного виховання. Вчителі розповіли дітям про події на Майдані в місті Києві далекого 2014 року. Вшанували пам'ять загиблих під час революції Гідності.


Класний керівник 5 класу Олена Герасімова з метою ознайомити здобувачів освіти з історичним та суспільним значенням Революції гідності, вшанувати героїзм українських захисників і тих, які полягли, і тих, які сьогодні зі зброєю в руках захищають суверенітет України, прищеплювати любов до Батьківщини, виховувати патріотичну свідомість, розвивати бажання стати гідними громадянами України провела годину патріота "Янголи пам'яті".


З метою вшанувати пам’ять героїв Небесної сотні, виховати патріотичну свідомість,  любов до Батьківщини, розвивати бажання стати гідними громадянами України для здобувачів освіти початкової школи проведено тематичні виховні заходи. Годину гідності у 3 класі «Герої не вмирають» (класний керівник Буйна Н.А.); усний журнал "Революція гідності"у 1 класі (Логвінченко О. М. ); годину спілкування "Зоряний вінок пам'яті"(класний керівник Овчиннік С.А.);  у 4 класі година мужності «Вічна слава героям!» (Яковенко О.М.). Учні поглибили знання про героїв, які боролися  за права та свободи людини, європейське майбутнє. Читали патріотичні віші, переглянули відеоролик «День пам'яті Героїв Небесної Сотні». Учні виявили бажання  стати гідними громадянами України!  

   














Бібліотекар Гурінович Р.О. ознайомила ліцеїстів з книжковою та інформаційною виставками "Небесна сотня: герої не вмирають, та вшанували пам'ять хвилиною мовчання.


Горить свіча і пам’яті сльоза

додолу з неї краплями стікає.

Земля ридає, плачуть небеса –

Героїв Україна пам’ятає.

Хай палають свічки пам’яті загиблих героїв Небесної Сотні у наших серцях. Герої не вмирають, поки живе пам’ять про них! Вічна пам'ять і вічна слава героям!


четвер, 18 лютого 2021 р.

Відзначення Міжнародного дня рідної мови

 


21 лютого представники всіх націй і народностей відзначають Міжнародний день рідної мови – день підтримки мовного та культурного різноманіття та багатомовності.

         Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат тисячолітньої еволюції кожного етносу. Без мови, самобутньої культури немає народу.

З нагоди Міжнародного дня рідної мови та з метою виховання любові до рідної землі, рідної мови, до її носія – українського народу, до держави Україна, до народних традицій; формування переконаності у нетлінності духовних скарбів українського народу для здобувачів освіти 1-11 класів Новоолександрівського ліцею проведено інформаційні години лінгвістичної тематики.






П ятикласники склали мовний віночок «Слово рідне, мова рідна», здобувачі освіти 6 класу переглянули відео презентацію, присвячену відзначенню Дня рідної мови. Учні 7 класу змагалися в інтелектуальній грі «Влучне слово – гострий розум», дев ятикласники створювали кроссенс «Мова нас єднає», учні 8 класу – лепбук «Цікаві факти про українську мову». Здобувачі освіти 10 класу перегорнули тематичні сторінки альманаху до Міжнародного дня рідної мови «Свято українського Слова»: «21 лютого – Міжнародний день рідної мови», «Українська мова – державна мова України», «Мої висновки…», «Нетлінний скарб нації» та ін. Одинадцятикласники провели мовознавчий форум «Мова наша – серце наше», що сприяв формуванню високих громадянських якостей, бажанню вивчати та удосконалювати свої знання з рідної мови та був спрямований на формування комунікативної компентентності.


Проведені заходи сприяли утвердженню державного статусу української мови, піднесенню її престижу серед учнівської молоді; вихованню  інтересу до рідного слова як неоціненного духовного багатства та формуванню активної громадянської позиції і почуття патріотизму.

Учитель української мови і літератури Олена ГЕРАСІМОВА  


Здоров'я - основне джерело повноцінного життя

 

Здоров'я - основне джерело повноцінного життя та одна з головних умов досягнення успіху в житті, важлива складова соціалізації особистості. Тож з метою домогтися усвідомлення учнями поняття "здоров'я та його складові"; розширити уявлення про фактори зміцнення фізичного здоров' я здобувачі освіти 5 класу склали кроссенс " Моє фізичне здоров'я".

Класний керівник Олена ГЕРАСІМОВА








«Любов до Батьківщини насправді починається з ... "

 

«Любов до Батьківщини насправді починається з малого: з маминої колискової, з перших слів, зі спогадів про рідні горизонти та околиці. І тут, за тисячі кілометрів від них, ми по-особливому гостро відчуваємо потребу в рідному слові, пісні, казці." Дітки Новоолександрівського ліцею 

 розповідали, що для них означає рідна мова. Витуп дітей тут.

 Класні керівники 2,4 класу Овчиннік С.А., Яковенко О.М. та педагог-організатор Величко А.О.



середа, 17 лютого 2021 р.

Проведені заходи до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав

 

15 лютого в Новоолександрівському ліцеї до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав відбувся урок-пам’яті «Афганістан болить в моїй душі» для учнів 11 класу, який провели вчитель історії Шурін Лариса Петрівна та педагог-організатор Величко Аліна Олександрівна. 

Розмова поколінь проходила під гаслом «Час і досі не загоїв рану – цей одвічний біль Афганістану». Учні підготували розповіді про трагічні події афганської війни, атмосферу жорстокості і безумства якої підтвердили фото і відеоматеріалами.

З учнями 7 класу класним керівником Шурін Л. П. проведено годину спілкування “Біль Афганської війни”  з метою виховувати повагу і пошану до воїнів-інтернаціоналістів, до трагічної сторінки нашої історії; згадати воїнів – земляків, віддати данину пам’яті полеглим воїнам-афганцям; формувати уяву про військовий обов’язок і вірність Батьківщині, честь, мужність, самопожертву, пов’язати матеріали минулого і військові дії сьогодні на Сході нашої країни.  Учні переглянули презентацію  про події афганської війни, хвилиною мовчання вшанували полеглих воїнів-інтернаціоналістів.                                                                                                      

Учитель історії Лариса ШУРІН







вівторок, 16 лютого 2021 р.

Безпечний Інтернет

 


Метою ознайомити дітей про ризики, з якими зустрічаються учні в онлайн-просторі, вчити попереджувати виникнення ризиків у дитячому онлайн-просторі та реагувати на них учителі початкових класів провели відповідні уроки:  «Моя суперсила – безпека в Інтернеті»(1 клас Логвінченко О. М.);  "Моя суперсила-безпека в інтернеті"(Обговорення з учнями 2 класу казки "Черепашка Хаппі та її суперсила", класний керівник Овчиннік С.А.); "Безпека в Інтернеті" (3 клас, класний керівник Буйна Н.А.). Учні складали пазли; працювали з розмальовками; виконали вправу «Правда чи неправда».








Посилання на відеоролики щодо особливостей умов вступу у 2021р

Вступна кампанія 2021р

субота, 13 лютого 2021 р.

Тиждень англійської мови

 

З 8 по 12 лютого у Новоолександрівському ліцею проведено Тиждень англійської мови. 

 В рамках тижня англійської мови Учнi 7-го класу взяли участь у квест-грі "London is a great city".Вчитель Жукова О.О.



 Учні 8-го класу долучились до тижня англійської мови.Перегляд фільму мовою оригіналу із завданнями.Діти були в захваті від вимови англійською та повторювали кожне слово.Вчитель Жукова О.О.


П'ятикласники ,на тижні англійської мови,розгадували кросворди,які присвячені Дню Святого Валентина


Наймолодші наші учні вперше створювали та підписували англійською мовою свої Валентинки.Маємо надію всім мамам сподобалось!Вчитель Василенко Н.В.



У 4 класі проведено квест-гру "English is fun"(вчитель Буйна Н.А.)





вівторок, 9 лютого 2021 р.

День безпечного Інтернету в Новоолександрівському ліцеї

 


09.02.2021 до Дня безпечного Інтернету в Новоолександрівському ліцеї пройшов ряд заходів з метою розширити та поглибити знання про Інтернет, довести до свідомості дітей, що Інтернет може бути безпечним і небезпечним,  вчити правилам безпечного користування мережею.

5 клас, урок-гра до Дня безпечного Інтернету "Створюй, спілкуйся та поважай". Мета: дослідити позитивні й негативні сторони Інтернету; засвоїти правила безпечної роботи у всесвітній мережі; сприяти обізнаності про небезпеки, які існують в Інтернеті; виховувати інформаційну культуру учнів.

Класний керівник Герасімова О.О.



6 клас - гра "Правда" чи "Фейк" про Інтернет! Мета: розширення та поглиблення знань про Інтернет . Заступник директора з НВР Падалко О.В., педагог-організатор Величко А.О.



Тренінг на тему: «Безпека в Інтернеті»
Завдання заходу:
повторити правила безпечної поведінки в Інтернеті, правила етикету під час спілкування у соціальних мережах;
дати дітям уявлення про «кібербулінг»,  привернути увагу підлітків до питання насилля засобами Інтернет, до пошуку       виходу із небезпечних ситуацій.;
сприяти розвитку відповідальності за свої вчинки;
формувати толерантне ставлення до нестандартних ситуацій;
спонукати підлітків до самопізнання, саморозвитку, і доброзичливого ставлення до людей;
В ході тренінгу учні 7 класу разом з класним керівником Шурін Л. П. виконали вправу "Портрет інтернет-користувача", створили "Кодекс поведінки в Інтернеті", виготовили лепбуки "Безпека в Інтернеті".

8 клас - гра "Подорож безпечною Мережею" з метою навчити учнів правилам безпечного користування мережею. Переможцем став Вязем Діонісій. 
Заступник директора з НВР Падалко О.В., педагог організатор Величко А.О.


Безпечне користування Інтернетом. Критичне оцінювання відомостей отриманих з Інтернету. (урок в 11 класу)
Мета : сформувати уявлення про необхідність критичного ставлення до відомостей з Інтернету ; ознайомити з правилами безпечного користування послугами мережі Інтернет, розвивати інформаційну культуру.

Виховна година у  8 класі  "Кібербезпека очима української  молоді" пройшла під гаслом "Створюй,об'єднуйся,поширюйі поважай"














пʼятниця, 5 лютого 2021 р.

 


Вітаємо учнів 3 класу - переможців Всеукраїнської олімпіади

"Всеосвіта Зима 2020-2021".

Класний керівник - Наталія Буйна



середа, 3 лютого 2021 р.

Протокол № 4 засідання педагогічної ради Новоолександрівського ліцею Нижньосірогозької селищної ради Херсонської області Про вибір проектів підручників

 


Новоолександрівський ліцей

НИЖНЬОСІРОГОЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ

ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

74720 Україна, Херсонська область, Нижньосірогозький р-н,с. Новоолександрівка вул. Садова,49а

тел. (055 40) 4-72-40

Е-mail: Novoolexandrivska.sch@ukr.net

 

 

Протокол  №   4

засідання педагогічної ради  Новоолександрівського ліцею Нижньосірогозької селищної ради  Херсонської області

 

01.02.2021 року    

Голова:     Видра О.М., директор школи

Секретар: Хижняк О.Ю., практичний психолог

Присутні: членів педагогічної ради – 18 осіб

                 Відсутні - 1

Порядок денний:

1.                  Про вибір проектів підручників за фрагментами електронних версій їх оригінал-макетів  для учнів 4 класу (виступ директора школи Видри О.М.).

І. СЛУХАЛИ:

Видру О.М., директора школи, яка повідомила, що відповідно на виконання листа Міністерства освіти і науки України від 24 вересня  2020 року № 1184   «Про проведення конкурсного відбору підручників (крім електронних) для здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників у 2020-2021 роках (4 клас)» (із змінами)

І. СЛУХАЛИ:

Українська мова та читання

1.      «Українська мова та читання» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Частина 1 - Пономарьова К. І., Гайова Л. А.; Частина 2 - Савченко О. Я., Красуцька І. В.

Альтернатива

2.      «Українська мова та читання» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Частина 1 - Вашуленко М. С., Васильківська Н. А., Дубовик С. Г.; Частина 2 - Вашуленко О. В.

3.      «Українська мова та читання» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Сапун Г. М.

4.      «Українська мова та читання» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Частина 1 - Варзацька Л. О., Зроль Г. Є., Шильцова Л. М.; Частина 2 - Чумарна М. І.

5.      «Українська мова та читання» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Большакова І. О., Хворостяний І. Г.

  1. «Українська мова та читання» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Іщенко О.Л., Іщенко А.Ю.

Математика

1.      «Математика» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Листопад Н. П.

Альтернатива

2.      «Математика» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Логачевська С. П., Логачевська Т. А.

3.      «Математика» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Заїка А. М., Тарнавська С. С.

4.      «Математика» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Бевз В. Г., Васильєва Д. В.

5.      «Математика» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Істер О. С.

  1. «Математика» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Скворцова С.О., Онопрієнко О.В.

Я досліджую світ

1.      «Я досліджую світ» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Грущинська І. В., Хитра З. М., Дробязко І. І.

Альтернатива

2.      «Я досліджую світ» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Бібік Н. М., Бондарчук Г. П.

3.      «Я досліджую світ» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Гільберг Т. Г., Тарнавська С. С., Павич Н. М.

4.      «Я досліджую світ» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) за редакцією М. С. Вашуленка, Єресько Т. П., Безкоровайна О. В.

5.      «Я досліджую світ» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Будна Н. О., Гладюк Т. В., Заброцька С. Г., Шост Н. Б.

  1. «Я досліджую світ» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Іщенко О.Л., Іщенко А.Ю., Баранова Ю.Б.

Інформатика

1.      «Інформатика» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти Морзе Н. В., Барна О. В.

Альтернатива

2.      «Інформатика» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти Коршунова О. В.

3.      «Інформатика» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти Гільберг Т. Г., Суховірський О. В., Грубіян Л. В., Тарнавська С. С.

4.      «Інформатика» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Пономаренко Л. В., Хомич О. Л., Лаврентьєва І. В.

5.      «Інформатика» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти Козак Л. З.

  1. «Інформатика» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти Антонова О.П.

Мистецтво

1.      «Мистецтво» підручник інтегрованого курсу для 4 класу закладів загальної середньої освіти Кізілова Г. О., Шулько О. А.

Альтернатива

2.      «Мистецтво» підручник інтегрованого курсу для 4 класу закладів загальної середньої освіти Калініченко О. В., Аристова Л. С.

3.      «Мистецтво» підручник інтегрованого курсу для 4 класу закладів загальної середньої освіти Лобова О. В.

4.      «Мистецтво» підручник інтегрованого курсу для 4 класу закладів загальної середньої освіти Масол Л. М., Гайдамака О. В., Колотило О. М.

5.      «Мистецтво» підручник інтегрованого курсу для 4 класу закладів загальної середньої освіти Рубля Т. Є., Мед І. Л., Щеглова Т. Л.

  1. «Мистецтво» підручник інтегрованого курсу для 4 класу закладів загальної середньої освіти Кондратова Л.Г.

УХВАЛИЛИ:

Здійснити відбір підручників з предметів «Українська мова та читання», «Математика», «Я досліджую світ», «Інформатика» , «Мистецтво» (крім електронних) для здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників у 2020-2021 роках (4 клас)» (із змінами):

 

1.      «Українська мова та читання» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Частина 1 - Пономарьова К. І., Гайова Л. А.; Частина 2 - Савченко О. Я., Красуцька І. В.

Альтернатива

2.      «Українська мова та читання» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Частина 1 - Вашуленко М. С., Васильківська Н. А., Дубовик С. Г.; Частина 2 - Вашуленко О. В.

3.      «Українська мова та читання» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Сапун Г. М.

4.      «Українська мова та читання» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Частина 1 - Варзацька Л. О., Зроль Г. Є., Шильцова Л. М.; Частина 2 - Чумарна М. І.

5.      «Українська мова та читання» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Большакова І. О., Хворостяний І. Г.

  1. «Українська мова та читання» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Іщенко О.Л., Іщенко А.Ю.

Математика

1.      «Математика» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Листопад Н. П.

Альтернатива

2.      «Математика» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Логачевська С. П., Логачевська Т. А.

3.      «Математика» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Заїка А. М., Тарнавська С. С.

4.      «Математика» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Бевз В. Г., Васильєва Д. В.

5.      «Математика» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Істер О. С.

  1. «Математика» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Скворцова С.О., Онопрієнко О.В.

Я досліджую світ

1.      «Я досліджую світ» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Грущинська І. В., Хитра З. М., Дробязко І. І.

Альтернатива

2.      «Я досліджую світ» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Бібік Н. М., Бондарчук Г. П.

3.      «Я досліджую світ» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Гільберг Т. Г., Тарнавська С. С., Павич Н. М.

4.      «Я досліджую світ» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) за редакцією М. С. Вашуленка, Єресько Т. П., Безкоровайна О. В.

5.      «Я досліджую світ» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Будна Н. О., Гладюк Т. В., Заброцька С. Г., Шост Н. Б.

  1. «Я досліджую світ» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (у 2-х частинах) Іщенко О.Л., Іщенко А.Ю., Баранова Ю.Б.

Інформатика

1.      «Інформатика» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти Морзе Н. В., Барна О. В.

Альтернатива

2.      «Інформатика» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти Коршунова О. В.

3.      «Інформатика» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти Гільберг Т. Г., Суховірський О. В., Грубіян Л. В., Тарнавська С. С.

4.      «Інформатика» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Пономаренко Л. В., Хомич О. Л., Лаврентьєва І. В.

5.      «Інформатика» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти Козак Л. З.

  1. «Інформатика» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти Антонова О.П.

Мистецтво

1.      «Мистецтво» підручник інтегрованого курсу для 4 класу закладів загальної середньої освіти Кізілова Г. О., Шулько О. А.

Альтернатива

2.      «Мистецтво» підручник інтегрованого курсу для 4 класу закладів загальної середньої освіти Калініченко О. В., Аристова Л. С.

3.      «Мистецтво» підручник інтегрованого курсу для 4 класу закладів загальної середньої освіти Лобова О. В.

4.      «Мистецтво» підручник інтегрованого курсу для 4 класу закладів загальної середньої освіти Масол Л. М., Гайдамака О. В., Колотило О. М.

5.      «Мистецтво» підручник інтегрованого курсу для 4 класу закладів загальної середньої освіти Рубля Т. Є., Мед І. Л., Щеглова Т. Л.

  1. «Мистецтво» підручник інтегрованого курсу для 4 класу закладів загальної середньої освіти Кондратова Л.Г.

ІІ. СЛУХАЛИ

Василенко Н.В., вчитель англійської мови  запропонувала обрати підручники:

«Англійська мова»

1. «Англійська мова» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (з аудіосупроводом) Карпюк О. Д.

Альтернативні

1.      «Англійська мова» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (з аудіосупроводом) Губарєва С.С., Павліченко О.М.

2.      «Англійська мова» підручник для 4 класу закладів загальної середньої освіти (з аудіосупроводом) Г.К. Мітчелл, Марілені Малкогіанні.